Region

Ubijen serijski ubica Edin Gačić

Serijski ubica Edin Gačić ubijen je u okršaju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Serijski ubica Edin Gačić ubijen je u okršaju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdio je za Al Jazeeru federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Mevludin Halilović za agenciju Patria.

On je kazao kako su u akciji učestvovali sarajevski policajci koji su u mjestu Lepenica prema Kiseljaku uočili trag koji ih je odveo do Gačića nakon trodnevne potrage.

U razmjeni vatre Gačić je ubijen, a jedan policajac je zadobio povrede koje su, kako je naveo komesar, lakše prirode.

Gačić tereti se za ubistvo Suada Sultanića u mjesto Podorašac pored Konjica prošlog ponedjeljka, kao i za ubistvo policajca Mahira Begića u petak u mjestu Suhodol pored Tarčina. Begić je pronađen mrtv u subotu navečer, a ustanovljeno je da je ustrijeljen sa četiri metka iz, kako je pokazala istraga, istog oružja iz kojeg je ubijen i Sultanić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv Edina Gačića je otvorilo istragu protiv Edina Gačića, zbog, kako je rekla glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić, osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.

Ubio vlastitu majku
Ranije, Gačić je 1999. godine osuđen za ubistva saborca, koje se dogodilo nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH, a tokom dopusta iz zeničkog zatvora, 2002. je ubio i svoju majku, za šta mu je izrečena objedinjena kazna od 20 godina zatvora, koju je izdržavao u Zenici i u Bihaću. Na slobodu je pušten u julu 2017. godine, nakon odluženja 15-godišnje kazne.

Tada je, uprkos upozorenju direktora tog zavoda Edhema Veladžića da se radi o „bolesnoj osobi koja je spremna ponovo da ubije“, pušten na slobodu.

Veći broj pripadnika različitih policijskih agencija u proteklih nekoliko dana intenzivno je tragao za Galićem, uz upotrebu helikoptera, dronova i obučenih pasa.

U potragu su bili uključeni i građani BiH, čije je dojave policija provjeravala.

Vlada Kantona Sarajevo obećala je da će novčano nagraditi osobu koja policiji dostavi tačnu informaciju koja bi dovela do hapšenja Gačića.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.