Region

Edin Čamaga pješači 16 kilometara kako bi ga muhafiz preslušao

Otac je nezaposlen, ali ode kada ga neko zove da nešto uradi, za dnevnicu. Sestra Emina je deveti razred osnovne škole, a brat Emir drugi srednje. Emina nam kuha, posprema, a mi joj u svemu pomažemo. Kući u kojoj nema majke sve fali, ali mi se uzdamo u dragog Boga, priča Čamaga

Dvadesetdvogodišnji Edin Čamaga iz Visokog uči Kur'an napamet i želja mu je da uskoro postane hafiz, čime bi, kaže, ispunio i majčinu želju.

Da bi došao do svog muhafiza, kako bi ga preslušao ono što je naučio, Edin pješači 16 kilometara.

– Moj muhafiz je hafiz Zijad efendija Dervić. Nekoliko puta mjesečno idem kod njega kako bi me preslušao ono što sam naučio i kako bi mi dao upute kako dalje da učim, šta treba da ispravim. Kada imam novac za prijevoz, onda odem taksijem, a kada nemam, onda pješačim – priča Čamaga.

Njegov muhafiz mu je, kako bi mu olakšao, predložio da ga, kada ne može doći do njega, presluša putem videopoziva.

– Sada ne moram ići tako često. Ovako štedim vrijeme i energiju, ali ipak više volim kada odem i sjednem pred hafiza, i taj umor bude slatki umor. Za Kur'an mi ništa nije teško – ističe Edin.

Kaže da je od malih nogu zavolio Kur'an, kada ga je majka upisala u mekteb.

– Već sa pet godina naučio sam sufaru, ali moj efendija Hidajet Čeho često me vraćao da utvrdim i obnovim, što je dodatno ojačalo moje znanje. Rahmetli mama mi je bila najveća podrška, davala mi je podstrek da učim i budem sve bolji. A njena želja je bila da postanem hafiz i to me dodatno motiviše – priča Čamaga.

Iako je završio srednju ekonomsku školu, želja mu je i da vanredno završi medresu, te da jednog dana može biti hodža, muallim.

– Uz Allahovu dž.š. pomoć ništa nije teško. On daje bereket i nafaku, ali za nafakom treba i ići, ne čekati da nešto samo dođe. Redovan sam na namazu u džematu, obilazim visočke džamije, volim da promijenim. Dani su mi organizovani tako da je sve podređeno učenju, ali vrijeme provodim i sa svojim ukućanima – kazao je Čamaga.

Majka mu je umrla prije sedam mjeseci, te se o njemu, njegovom bratu i sestri brine otac.

– Otac je nezaposlen, ali ode kada ga neko zove da nešto uradi, za dnevnicu. Sestra Emina je deveti razred osnovne škole, a brat Emir drugi srednje. Emina nam kuha, posprema, a mi joj u svemu pomažemo. Kući u kojoj nema majke sve fali, ali mi se uzdamo u dragog Boga – priča Čamaga koji je prije svega jedan izuzetno skroman mladić dok sa sestrom sjedi u toploj sobi od svega pet-šest kvadrata, bez televizije, bez luksuza, Facebook profila, mobitela i svega onoga što mladi danas imaju.

Edinu su dobri ljudi poklonili putovanje na umru, te se, kaže, psihički i fizički priprema za ovo životno putovanje.

– Želja svakog vjernika je da posjeti ovo mubarek mjesto. Poslanik je kazao da je namaz u Medini, u Poslanikovoj džamiji bolji od hiljadu namaza obavljenih u drugim džamijama, a namaz u Mekki bolji je od sto hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu i to je ono što me veseli – kaže Čamaga.

Izvor: Faktor

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.