Svijet

PREDSJEDNIK FILIPINA RODRIGO DUTERTE: AKO VIDITE DILERA DROGE, UBIJTE GA

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte ne prestaje da šokira svjetsku javnost svojim otvorenim pozivima Filipincima da sami uzmu pravdu u ruke i ubijaju dilere droge, pa čak i heroinske zavisnike.
Duterte je krajem prošle godine stao pred TV kamere i mahnuo svežnjem papira:
“Ovo je popis imena. Ovo je narko-industrija na Filipinima. Potraži svoje ime, pasji skote! Ako ga nađeš – imaćeš problema!”.Svoje ime od tada čulo je čak 6.000 policajaca i 5.000 lokalnih političara.
Niko ne zna kako su dospjeli na listu, ali sada vode bitku za vlastiti život, navode neki zapadni portali.

Duterte je više puta poručivao Filipincima: “Ako poznajete narko-zavisnika – ubijte ga! Njegovim roditeljima bi bilo bolno da to moraju uraditi sami”.

Filipinski predsjednik se čak i “našalio” kada je Filipince pozvao da otvaraju pogrebna preduzeća: “Garantujem vam, nećete bankrotirati. To će biti unosan posao”.

Otkako je došao na vlast, Rodrigo Duterte sprovodi svoje obećanje o “čišćenju” filipinskih ulica.

Po struci advokat, bivši glavni tužilac i dugogodišnji gradonačelnik Davaa na ostrvu Mindanao, koji je optužio katoličkog sveštenika da ga je kao dijete seksualno zlostavljao, “otvorio je sezonu lova” na dilere, lokalne službenike optužene za korupciju, ali i zavisnike.

“Oni su poput zombija. Treba ih ubiti, čak i ako ne pružaju otpor. Ne brinite se, ja ću vas štititi”, poručuje Duterte.

Od njegovog dolaska na vlast u fanatičnom “ratu protiv droge” na Filipinima je ubijeno najmanje 6.200 ljudi, navode portali.

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.