Zanimljivosti

‘Rodila sam dijete bez ruku i nogu, nisam željela na abortus’

Dječak ima Tetra-amelia sindrom nastao zbog genetske mutacije u dijelu DNK koji ima ključnu ulogu u razvoju. Većina beba s tom dijagnozom umre prije rođenja ili ubrzo nakon
Jasmine Self (24) iz SAD-a bila je u petom mjesecu trudnoće kada su joj liječnici rekli da sa bebom nešto nije u redu. Ultrazvuk je pokazao da se djetetu ne razvijaju ruke i noge. Iako su joj neki savjetovali da trudnoću prekine, zajedno sa dečkom Rondellom Wilsonom odlučila je zadržati dijete.
Njezin sin rodio se bez ruku i nogu, a ima i teške malformacije lica, srca, skeleta i genitalija. Mališan se rodio lani 21. rujna u 29. tjednu trudnoće. Težio je nešto malo više od kilograma. Život mu je počeo na intenzivnoj njezi gdje su mu odmah dali transfuziju krvi. Tamo je proveo dva mjeseca.
Liječnici su roditeljima rekli da im dijete pati od tetraamelijskog sindroma – vrlo rijetkog stanja koje je, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, pogodilo svega nekoliko obitelji diljem svijeta. Tetra-amelia sindrom uzrokuje genetska mutacija u dijelu DNK koji ima ključnu ulogu u razvoju. Većina beba s tom dijagnozom umre prije rođenja ili ubrzo nakon, prenosi Daily Mail.
Dječak je sada kod kuće i, obzirom na svoje stanje, dobro napreduje. Jasmine se prisjetila tog dana kada je bila na ultrazvuku i saznala da nosi bebu bez udova. – Tehničar koji je radio ultrazvuk mi je rekao da se hitno javim svojem liječniku. Sjedila sam u čekaonici kada je liječnik došao do mene. Duboko je uzdahnuo, a mene je preplavila neka tjeskoba. Rekao mi je da nosim dijete koje neće imati ni ruke niti noge. Samo sam zurila u njega pa me pitao jesam li shvatila. Tada sam počela plakati – rekla je. – Pitala sam je li to možda moja krivnja, to što ranije nisam došla na pregled. Jesam li učinila nešto loše. Rekao mi je da to nema nikakve veze – dodala je.
Potom je otišla na razgovor sa stručnjacima koji su joj objasnili o kakvom stanju se radi i kakve su prognoze. Upozorili su je da bi dijete moglo imati i druge malformacije te kako postoji mogućnost da se rodi mrtvo. Tada se suočila s teškom odlukom želi li nastaviti trudnoću.
– Moj dečko i ja smo razgovarali o prekidu trudnoće i već smo rezervirali termin u Washingtonu, ali nismo mogli to napraviti. Odlučili smo nastaviti sa trudnoćom – ispričala je i dodala kako je trudnoća prolazila u redu sve do 29. tjedna kada se posteljica odvojila od zida maternice i hitno su je porodili carskim rezom.
Svoju bebu u ruke je primila tri dana kasnije. – Stavila sam ruke u inkubator i držala ga. Bio je to tako sretan trenutak – rekla je i priznala da ju brine njegova budućnost. – On je normalna beba osim što nema ruke i noge. Ima jaku osobnost i slatke izraze lica, točno razumije što mu govorim. Odrasli me nikada ne ispituju što mu je, ali djeca uvijek kažu što misle, i to cijenim. Pitaju me gdje su mu ruke i noge, a ja im pokušavam objasniti – ispričala je.
Nick Vujičić je rođen sa istim poremećajem I poznati motivacijski govornik Nick Vujičić, rođen je sa Tetra-amelia sindromom 1982. godine u Australiji. Iako nema ruke i noge (umjesto jedne noge ima malo stopalo), njegova pozitivna energija inspiracija je mnogima.
Oženjen je i ima četvero djece. Inače, otac mu je podrijetlom iz Srbije, a nakon života u Australiji preselio je u SAD.
Priznao je da je u mladosti bio vrlo depresivan zbog svojeg stanja, no onda je promijenio način razmišljanja i pronašao smisao svojeg života. Putuje svijetom i drži predavanja o životu s invaliditetom te o pronalaženju smisla života. Bio je i u Hrvatskoj, u Zagrebu je održao predavanje u rujnu 2012. godine.

24sata.hr

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.