Islam

Sin Selmana el-Aude: Moj otac se suočava sa smrtnom kaznom

Abdullah el-Auda, sin saudijskog alima Selmana el-Aude objavio je u srijedu članak u New York Timesu, u kojem navodi da se Saudijska Arabija, suprotno tvrdnjama prijestolonasljednika, nije distancirala od, kako je nazvao „radikalne vjerske institucije“, te da se saudijske vlasti, ustvari, obračunavaju sa glasovima umjerenosti koji su historijski dokazani borci protiv ekstremizma.

Abdullah el-Auda je naglasio da su brojni saudijski aktivisti uhapšeni, kao i mnogi učenjaci i mislioci, koji su djelovali reformistički i suprotstavljali se ekstremizmu, a sada im prijeti smrtna kazna.

„Moj otac ima šezdeset i jednu godinu i bavio se proučavanjem islamske jurisprudencije. On je reformist i tražio je da se više poštuju ljudska prava u okrilju islamskog šerijata,bio je na široko cijenjen, a na Twitteru ima oko 14 miliona sljedbenika“, napisao je Abdullah el-Auda.

Abdullah el-Auda je kazao: „Moj otac je 10. septembra 2017. godine, uznemiren regionalnom krizom usljed koje su KSA, UAE i Bahrejn stavili Katar pod blokadu, na Twitteru indirektno govorio o toj krizi izrazivši želju da se ona riješi.“

Sin šejha Selmana el-Aude smatra da je taj twit razljutio vlasti, te da su saudijski isljednici, koji su ga isljeđivali, rekli njegovom ocu da je njegov neutralni stav i nepodržavanje vladinog ponašanja zločin.

„Saudijske vlasti iskoristile su indolentnost zapadnih zemalja spram dešavanja unutar Kraljevine, da bi se obračunale sa reofrmističkim glasovima, poput mog oca, pod izgovorom borbe protiv radikalne vjerske institucije, dok je istina daleko od toga. Moj otac skoro dvije decenije djeluje protiv terorizma, poziva obnovi vjerske misli, argumentirajući svoje stavove vjerskim dokazima. On je omiljen među Saudijcima jer je djelovao nezavisno, za razliku od učenjaka koje instalirau državne vlasti, branio je civilne slobode, pozivao političkom pluralizmu, te odvajanju izvršnih, sudskih i zakonodavnih vlasti, zalažući se za nezavisno sudstvo“, kazao je Abdullah el-Auda završivši svoj tekst riječima: „Svijet mora podići svoj glas u znak podrške Saudijcima koji su istinski borci za reforme, poput Selmana el-Aude za kojeg državni tužilac traži smrtnu kaznu.“

Saff

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.