Zanimljivosti

Deset stvari koje naši roditelji nisu imali dok su nas odgajali

Roditeljstvo je danas teško zamisliti bez mnogih stvari.

Majke i očevi za praćenje razvoja djeteta, prehranu i odgoj koriste mnoga pomagala, od kozmetike, preko igračaka do aplikacija. Sve je to dostupno zahvaljujući 21. stoljeću i tehnološkom napretku, no postoji cijeli popis stvari bez kojih je roditeljstvo danas nezamislivo, a naše mame i tate ih nisu imali.

1. Jednokratne pelene

Za djecu rođenu prije devedesetih bilo je na ovim prostorima nemoguće pronaći jednokratne pelene. Neki roditelji su po njih putovali u Austriju ili Italiju, a stajale su pravo malo bogatstvo.

2. Dječji programi

Nije bilo kanala koji su 24 sata dnevno emitirali crtane filmove, a kamoli opcije koje su omogućavale vraćanje unazad ili snimanje omiljenog crtića.

3. Mobilni uređaji

Roditelji danas pomoću mobitela prate broj podoja, mokrih pelena, istražuju recepte ili brzinski mogu poslati poruku partneru s popisom stvari koje treba kupiti, pa čak i fotografirati.

4. Moderna i lagana kolica

Roditelji traže što laganija i modernija kolica koja su prilagođena svim vrstama terena i ne zauzimaju previše mjesta u prtljažniku, no to je nekoć bilo nezamislivo.

5. Online shopping

Ako ne stignete u trgovinu, bilo po namirnice, odjeću, knjige, dodatke, danas sve to možete kupiti preko interneta. Naše majke i očevi nisu imali taj luksuz.

6. Gotovi obroci

Ako vam se ne kuha ili ne stignete, kašice za bebu, ali i ručak za sebe, danas možete kupiti gotov.

7. Online zajednice za mame i tate

Grupe na Facebooku, forumi, mogućnosti je bezbroj ako želite s nekime porazgovarati o djeci, odgoju ili razmijeniti savjete.

8. Monitori za praćenje beba

Već dugo godina više ne morate neprestano boraviti u sobi u kojoj je dijete zahvaljujući monitorima preko kojih ih možete čuti i na većoj udaljenosti.

9. Dr. Google

Mnogi kažu da bi ponekad bilo bolje da ne postoji mogućnost pretraživanja simptoma bolesti na internetu jer se dijagnoze kreću od bezazlenih do smrtonosnih pa roditelji vrlo lako počinju paničariti, prenosi Index.

10. Video razgovori

Sjećate li se ljetovanja nakon kojih biste se s nestrpljenjem vraćali doma jer dugo niste vidjeli roditelje, bake, djedove, obitelj i prijatelje? Svi su vam govorili koliko ste narasli i promijenili se, a danas na to možemo zaboraviti zahvaljujući video pozivima kojima lako stupamo u kontakt i možemo vidjeti osobu s kojom razgovaramo, iako se možda nalazi na drugom kraju svijeta.

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.