Svijet

Zbog čega je ruski vojnik koji je sudjelovao u okupaciji Afganistana postao musliman ?

Kako je rekao, postupanje afganistanskih vojnika nakon što je zarobljen, ponukalo ga je da istražuje njihovu kulturu, tradiciju i vjeru. Nešto kasnije je postao musliman i uzeo ime Sejh Abdullah

Ruski vojnik koji je učestvovao u okupaciji Afganistana gdje je i zarobljen, danas radi kao kustos muzeja sovjetske okupacije, a zemlju koju je nekad kao dobrovoljac došao okupirati, danas smatra domom. Khakimov kako se nekada zvao, a danas Sejh Abdullah, učestvovao je kao dobrovoljac u početku procesa sovjetske okupacije Afganistana 1979. godine. Nedugo po dolasku u Afganistan je ranjen, a potom i zarobljen.

Kako je rekao u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency (AA), postupanje afganistanskih vojnika nakon što im je ranjen pao u ruke, zadivilo ga je do te mjere da je odlučio ostati s njima i nakon rata. Otac mu je Rus, majka Ukrajinka, a Abdullah danas sebe zove Afganistancem. Kako je rekao, postupanje afganistanskih vojnika nakon što je zarobljen, ponukalo ga je da istražuje njihovu kulturu, tradiciju i vjeru. Nešto kasnije je postao musliman i uzeo ime Sejh Abdullah.

-Kada sam ranjen i zarobljen imao sam 25 godina. Afganistanci su veoma dobro postupali sa mnom. To me se jako dojmilo. Odlučio sam postati musliman i ostati u Afganistanu – prisjetio se u razgovoru s novinarom AA.

Abdullah živi i radi u Heratu, gradu na zapadu Afganistana, gdje je osnovao i porodicu. Kustos je muzeja sovjetske okupacije u kojem posjetiocima svakodnevno govori o eksponatima, uglavnom oružju koje je nekada davno i sam koristio u Afganistanu.

-U ovom muzeju su prikazane i patnje ovdašnjih ljudi. Želim ovdje raditi i o tome govoriti sve dok sam živ – rekao je.

Izvor: Anadolija

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.