Makedonija

Orizarci vredi li glasati? Treći dio

-Izradili nam novu školu, da izgradili sa donacijom od Švicarske ambasade al kako i da je izgradili su je.
Pa što da se žalimo, treba da budemo zahvalni, mi se ne žalimo al želimo da ukažemo da je to virtuelna škola, kako virtuelna kad ona postoji, radi se u njoj djeca uče i td.
Da objasnimo kako je virtuelna,
svaka škola u svijetu je nadležnost ministarstva za obrazovanje kao što je i u Makedoniji međutim škola u Gornjem Orizaru je divlja gradnja koja nije legalizovana a izgrađena je pre 15 godina
i dalje se vodi kao da je u donjem Orizaru bar tako piše na pečatu škole.
Zašto država ne legalizuje objekat koja je “ona” izgradila i koji funkcioniše više od 15 godina?
Zašto naša škola ne postoji na papiru, recimo da ima neki konkurs da se dodijeljuju neka sredstva za škole od stranih organizacija kako bi naša škola aplicirala? Nemože jer pravno ne postoji.
I još nešto, naša djeca uče bosanski jezik iz udžbenika srpskog jezika na ćirilicu, za nepovjerovat al je nažalost istina.
I zadnje je da će našu školu pripoiti sa nekom drugom školom iz velesa i tako izgubitćemo instituciju gdje je bošnjak direktor.
Zašto budžet naše škole je umanjen za 50% od strane općine Veles.

-Svjedoci smo da nekoliko godina unazad mještani sami se organizuju izgrade kanalizaciju u svoim ulicama, poslije te ulice betoiraju, proširenje seoskog puta također su mještani svoim sredstvima izgradili, tamponiranje puta do novog groblja i još mnogo toga na čemu je općina Veles bila gluha kad su građani tražili deo sredstava od općine.

Nastavlja se..

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.