Svijet

Austrijski zastupnici zabranili hidzab u osnovnoj školi

U tekstu zakona spominje se ‘bilo kakva odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu’.

Austrijski zastupnici su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje hidzaba u osnovnoj školi.

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje „bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu“, prenijela je Hina.

No, članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon „signal protiv političkog islama“ a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi „držale u ropskoj pokornosti“.

Opozicija bila protiv nacrta
Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruženje austrijskih muslimana IGGO nazvao je nacrt zakona „sramotnim“ i „diverzijskom taktikom“, istaknuvši da hidzab u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi opozicioni zastupnici glasali su protiv teksta a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi za dobrobit djece.

Izvor: Agencije

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.