Zanimljivosti

Korisni savjeti: Kako pomoći djeci da osjete ljepotu ramazana?

Ramazan je vrijeme kada u porodici vlada posebna imanska atmosfera, i djeca se prirodno raduju različitim aktivnostima koje ovaj mjesec čine tako posebnim

Kao roditelji, rođaci i drugi članovi porodice, trebali bismo iskoristiti ovo dječije uzbuđenje i pomoći im da ovaj mjesec provedu na produktivan način!

Post može predstavljati poteškoću za djecu ukoliko su dani dugi ili im boravak u školskim klupama ne dozvoljava odricanje od hrane i pića. U tim situacijama, djecu (nakon što stupe u pubertet) možete ohrabriti da poste samo tokom vikenda, a posebno tokom posljednjih deset ramazanskih dana kada je trajanje posta kraće.

U mojoj porodici, moj desetogodišnji brat sebi postavi izazov da posti tokom onih dana kada post traje duže, a mi ga pohvalimo kad izdrži makar pola dana! Veoma je važno prepoznati i nagraditi djecu ako poste, posebno ako odmah nisu svjesna koristi i nagrada predviđenih za postače.

Nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta kojima možete pomoći vašoj djeci da osjete ljepotu ramazana:

Podučite djecu vrlinama i koristima posta.
Budite kreativni te napravite posebne ramazanske razglednice ili kalendare na kojima ćete označavati dane koje su djeca ispostila (za svaki ispošten dan, nagradite djecu s lijepim iznenađenjem, slatkišom ili igračkom)
Pozovite ih da uzmu učešće u pripremi iftara.
Nagradite ih za lijepo ponašanje, riječima i osmijehom i prigodnim poklonom.

Izvor: productivemuslim.com

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.