Svijet

Egipatska sirotinja iftari s pilećim kostima i buđavim ostacima hrane

Piše: Abdullah Nasup

Mohamed Ezz, kairski dopisnik britanskog lista The Times, piše kako kairski siromasi iftare buđavim otpacima hrane i pilećim kostima.

„Kada se, nakon zalaska sunca Egipćani okupe za iftarskom sofrom, obično se pred njima nađu četiri vrste jela“, piše Mohamed Ezz, „no, kairska sirotinja za iftar možda nema ništa drugo osim odbačenih ostataka hrane.“

Ezz, u svom članku, opisuje kako u današnjem Egiptu nije neobično da kairski siromasi iftare starim pomfritom, pilećim kostima i pokvarenim sirom. Da stvar bude još tragičnija, oni tu „hranu“ ne dobijaju džaba. Naime, u jednom od najsiromašnijih dijelova Kaira, četvrti Kirdasah, „trgovci prodaju sve što uspiju spasiti sa bogatih hotelskih i restoranskih stolova“.

Na jednom uglu žena prodaje neki namaz u pola cijene – rok trajanja istekao je prije šest mjeseci, na drugom mladić prodaje kiselo povrće koje pluta u prljavoj bačvi, opisuje dopsinik The Timesa.

Kupovina cijelog pileta za državnog službenika Ahmeda, teška je odluka, piše Ezz, jer je njegova plata od 2.000 egipatskih funti, premala. Stoga, Ahmed kupi pola kile pilećih nožica, vrata i krila, i to samo jednom sedmično, navodi se u članku.

Ezz piše kako se postotak siromašnih i nezaposlenih povećao otkako je na vlasti Sisi te podsjeća kako je Sisijeva vlada 2016. godine potpisala ugovor sa Svjetskom bankom, na osnovu kojeg je dobila 9 milijardi dolara zajma. Zauzvrat je vlada morala dokinuti ili smanjiti subvencije na osnovne životne namirnice čime se dodatno otežao život siromašnih. Reformske mjere koje je vlada, po ugovoru o zajmu morala donijeti, dovele su do devalvacije funte i velike inflacije, no, uprskos tome, plate se nisu povećale.

Usljed svega toga, 60% od sto miliona Egipćana živi u granicama ili ispod granice siromaštva, navodi se u članku.

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.