Region

DŽEMAT KARAULA / Ramazan u Donjim Krčevinama: Priča o Lidiji

Piše: Almin Halilović

Saff.ba

Ramazan je mjesec posta, Kur'ana, iftara i sehura, škola maksimalne angažovanosti, mobilnosti, strpljivosti, izdržljivosti, spremnosti i snage, ali i mjesec ljubavi, bratstva, altruizma, kosmopolitizma i zajedništva.
Lijep primjer ljubavi i zajedništva dolazi iz mjesta Donje Krčevine džemata Karaula, koji pripada Medžlisu IZ Travnik. Naime, radi se o povratničkom bošnjačkom naselju, koji broji oko 80 domaćinstava a koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali 15 šehida.
Vlastitim sredstvima i dobrovoljnim prilozima izgradili su mesdžid.

Od samog otvaranja mesdžida, već tradicionalno, svake godine organizuju se iftar za 17. noć ramazana. Posebno je zanimljivo istaknuti da u samoj organizaciji i pripremi iftara učestvuje i Lidija Halilović koja je pravoslavne vjeroispovijesti i koja je porijeklom iz Srbije. Pored Iftara, Lidija učestuje i u drugim aktivnostima izvan ramazana kao što su čišćenje i održavanje mesdžida, ali i drugim aktivnosti koje se organizuju u mesdžidu, poput bajramskih sijela i slično.

Istovremeno, komšije i prijatelji iz Donjih Krčevina čine sve kako bi se Lidija osjećala ugodno za vrijeme boravka i života u ovom mjestu.

Svojim pozitivnim primjerom Lidija je pokazala brojnim muslimankama kako bi trebali da se ponašaju prema i kako treba biti koristan drugim ljudima.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.