Zanimljivosti

Danas naučnici potvrđuju ono što je o postu islam prije XIV vijekova rekao

Dr. Imamure, ljekar koji rukovodi jednom klinikom za liječenje postom nedaleko od Kijota u Japanu, spominje više hiljada uspješno izliječenih ljudi postom. Sa postom se sreo još u mladosti, kada je patio od nekih smetnji na bubrezima. Sedmodnevnim postom riješio je svoj problem, da bi se kasnije posvetio naučnom istraživanju efekata posta na bolesni organizam. Na istoj je temi i doktorirao, da bi se na kraju, sasvim posvetio liječenju metodom posta.

U Rusiji srećemo J. Nikolajeva, čija je knjiga i kod nas prevedena, navodi brojne primjere izliječenih pacijenata od kojih je oficijelna medicina digla ruke.Vodeći američki ekspert za ovu metodu, njujorški internista dr.Alen Kot, na pitanje zašto postiti, odgovorio je: “Istraživanja su pokazala da se postom najbrže može izgubiti suvišne kilograme, bolje spavati, imati bolju probavu, ukloniti psihičku napetost, prekinuti s drogom, pušenjem i alkoholom, osjećati se euforično, izoštriti osjete i omogućiti tijelu da se samo izliječi, solidarisati se sa gladnima u svijetu, usporili proces starenja, postići samokontrolu, ubrzati mentalne procese, postići duhovne doživljaje i naročita stanja svijesti, poboljšati seksualni život itd.”

Danas u svijetu (SAD, Rusija, Švicarska, Engleska, Njemačka i dr.) postoje klinike koje isključivo liječe svoje pacijente postom. Obično, taj medicinski post, zavisno od težine oboljenja, traje tri do šest sedmica i nakon toga, kao što to tvrde ljekari sa tih klinika i kako potvrđuju izliječeni pacijent, čovjek se osjeća snažniji, lakši, pokretljiviji i mlađi za nekoliko godina. Post efikasno odstranjuje razne otrove, tumore i sve što ne pripada organizmu. Za vrijeme posta nestaju suvišne naslage tkiva, čirevi zacjeljuju, a bubuljice i pjege s lica nestaju. što je veoma važno, mozak, živčani sistem i srce ostaju netaknuti, a sastav krvi se ne mijenja.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.