Zanimljivosti

Ramazanski post jača čovječiju volju i razum

Jedan od glavnih zadataka ramazanskog posta je da oslobodi čovjeka od robovanja čovjeku i robovanju sopstvenim strastima. Gledano sa tog stanovišta, čovjek da bi stupio u borbu sa životnim problemima, prije toga mora stupiti u borbu sa samim sobom, da bi izašao kao pobjednik iz te borbe on mora prethodno raščistiti neke stvari sam sa sobom. To je, kao što je Muhammed a.s. rekao:

– Najveća borba, najveći džihad. – To i nije čudo što je post u Kur'anu stavljen u dužnost iste godine kada i džihad – borba na Božijem putu.

Uloga posta u jačanju ljudskog razuma i volje je ogromna. Ograničeno i redovno uzimanje hrane, što se postiže isključivo postom, ne rasterećuje i osnažuje samo tijelo čovjeka, već istovremeno i njegov razum. Poznato je da su islamski učenjaci svoje najplodnije radove i djela dali upravo u mjesecu Ramazanu. I dva najpresudnija događaja u historiji islama, desili su se uz Ramazan. To su bitka na Bedru (624) i oslobođenje Mekke (630). Tim prvim pionirima islama post nije smetao da ostvare podvig koji je izmijenio politiku, ekonomiju i socijalnu stvarnost ne samo Arapskog poluotoka, već i svijeta u cjelini.

U vezi navedenog, Muhammed a.s. je rekao: “Kad bi ljudi znali kakva sve dobra nosi Ramazan sigurno bi i moji sljedbenici zaželjeli da cijela godina bude Ramazan.

prvih deset dana Ramazana Alah dž.š. prosipa svoj rahmet – svoju milost na ljude;
drugih deset dana Ramazana Allah dž.š. oprašta grijehe robovima svojim i

posljednjih deset dana Ramazana Allah dž.š. otklanja Džehennem od robova svojih.”

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.