Islam

Ramazanski post kao lijek za mnogobrojna iskušenja

Ramazan je vrijeme i post je način da se zaobiđe zamka koja vreba dušu na svakom dunjalučkom koraku i da se u dunjalučkom lavirintu izbjegne put kojim se ne prolazi do izlaza duše iz njene tjeskobe.

Ramazan je vrijeme u kojem nam Stvoritelj pruža priliku da odmorimo dušu od pretjeranih zahtjeva tijela i da je očistimo od dunjalučkog otpada koji dušu zagađuje i truje.Ramazan je vrijeme u kojem se duša budi u kojem ona čisti paučinu na svom moralnom osjetilu kako bi vidjela razliku između dobra i zla i kako bi ustala u odbranu istine i pravde.Post je, dakle, način da se zaobiđe zamka droge, alkohola, prostitucije i kriminala koja vreba na svakom koraku i da u lavirintu krivih puteva nađeš pravi put do izlaza iz nemorala i beznađa. Tijelo je kao školjka sa mnogo oklopa. Ti oklopi čuvaju dušu od dunjalučke studeni i vreline, ali oni su teret duši onda kada im se duša prepusti, pa je oklopi pritisnu dunjalučkim razlozima da se odrekne svoje nebeske slobode i pristane na tjelesno ropstvo. A tjelesno ropstvo nije samo najteži grijeh pred Allahom i sopstvenom dušom, već je to i najružniji i najopasniji oblik ropstva koji je, ne jednom unesrećio čovječanstvo. Uvijek u historiji kada ljudska duša nije mogla odoljeti pohlepnim zahtjevima tijela, pa je pristala da bude njegov rob, a ne svoj gospodar, čovječanstvo je patilo i stradalo od bolesti SIDE i od zlokobnosti bombe. Padala su carstva, rušili se gradovi, palili se hramovi, ubijala se djeca, silovale se žene, zlo se zvalo dobrim, ružno se činilo lijepim onda i kada se čista ljudska duša uprljala bolesnim zahtjevima tijela. Otuda treba da nam bude jasan i hadis Allahovog Poslanika kojeg prenosi Ebu Hurejre, a koji glasi: „Tri su stvari koje spašavaju, a tri su koje uništavaju čovjeka.” Spašavaju ga svijest o prisutnosti Allaha Uzvišenog u tajnosti i javnosti njegove duše, zatim govor istine u oba slučaja i kada je na čovjekovu radost i kada je na njegovu žalost, te čovjekova prisebnost koja je u obilju i kada je u siromaštvu.

I tri su stvari koje ga uništavaju. Uništava ga dunjalučka pohlepa, zatim svjesna škrtost i umišljenost koja je još i najopasnija.Nema boljeg lijeka za bolest pohlepe, škrtosti i umišljenosti od posta pod uvjetom da se lijek uzima onako kako je propisao u tišini svoje vlastite duše i s namjerom da se bolest izliječi.

I nema boljeg lijeka za bolest droge ,alkohola i prostitucije koja se u zadnje vrijeme širi našim ulicama, školama, fakultetima, haustorima, pa i domovima, od posta pod uvjetom da smo svjesni opasnosti droge, alkohola i prostitucije i da smo iskreni u našoj namjeri da našu dušu spasimo od tjelesnog ropstva kako bi znali cijeniti slobodu vlastite duše.Allahu Svemogući, spasi nas od tjelesnog ropstva i podari nam duhovnu slobodu.Allahu Sveznajući, pouči nas kako da se postom borimo protiv zla koje uništava naše tijelo i našu dušu.

Allahu Milostivi, smiluj nam se u mubarek mjesecu Ramazanu i učini da u njemu znademo kako se iskazuje pokajanje i dolazi do Tvog oprosta. Amin

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.