Zanimljivosti

Nekoliko razloga zašto ne biste trebali piti kafu ili čaj nakon iftara

IslamBosna.ba– Neka braća i sestre, postači, uobičavaju odmah nakon iftara piti čaj jer smatraju da će tako olakšati varenje, ali ja kažem da je ovakav postupak pogrešan i ne samo pogrešan već i štetan po organizam.

Zašto?

Ne savjetujem konzumiranje crvenog i zelenog čaja u toku jela ili odmah nakon jela, jer čaj sadrži supstancu tanin koja pravi ozbiljne komplikacije u dodiru sa šest elemenata i sprječava njihovu apsorpciju iz crijeva; željezo, cink, magnezij, mangan, kalcij i bakar. Ukoliko smo prinuđeni piti čaj onda to treba biti oko dva sata nakon jela. Isto pravilo važi i za kahvu, stim što je manja opasnost po organizam od čaja.

Također bih preporučio da se prije konzumiranja čaja i kahve jedu klice pšenice kako bi otklonile eventualnu štetu. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: …i žita sa lišćem i miomirisna cvijeća… (er-Rahman, 12) a žito s lišćem podrazumijeva i klice pšenice, dok miomirisno cvijeće podrazumijeva čaj i njihova zajednička upotreba u ajetu podrazumijeva korist njihovog zajedničkog konzumiranja.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Dr. Džemil el-Kudsi ed-Duvejk

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.