Islam

Kad bi ramazan cijelu godinu bio…

Zaista sva zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova. Od Njega pomoći, oprosta i upute tražimo. Koga Allah uputi na pravi put on je doista upućen, a koga Allah u zabludi ostavi niko mu ne može na pravi put ukazati. Allahu jedinom iskazujemo zahvalu što nam je ukazao svoju milost učinivši nas muslimanima, što nam je omogućio da dočekamo i ovaj ramazan i da ga u zdravlju i rahatluku ispostimo i da se time približimo Allahovoj milosti koja nam je prijeko potrebna. Svjedočimo da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed a.s., njegov rob i Poslanik koji je svojim svijetlim primjerom pokazao kakvi mi trebamo biti. Neka je salavat na njega, njegovu časnu porodicu, njegove ashabe kao i na sve one koji ga slijede u dobru do kijametskog dana.

Draga braćo i sestre u imanu i islamu, nedavno smo ispratili najljepšeg gosta, gosta koji nam je donio toliko mnogo darova, koji je u našim domovima našao topla srca koja su ga s ljubavlju prigrlila. Odlaskom mjeseca ramazana odlazi i Allahova milost, odlazi s njim i ona predivna ramazanska atmosfera, odlaze nam sehuri i iftari, mukabele, noćni namazi, druženje… Poslije ramazana ostaju nam prazne džamije, a sezona hajra i aktivnosti za neke se s odlaskom ramazana prekida, tako da neki nastoje da očuvaju ono što su stekli u toku ramazana, a neki se vraćaju starim navikama gubeći sve one sevape koje su stekli u ramazanu.

Ono što treba da izvučemo iz ovog ramazana kao najveću pouku jeste istikamet, tj. da budemo ustrajni na siratul-mustekimu za kojeg mi Allaha svaki dan nebrojeno puta molimo dok učimo.

“Uputi nas na pravi put, put onih kojima si ti darovao svoje blagodati, a ne na put onih na koje si se rasrdio, niti na put onih koji su zalutali”. (El-Fatiha, 6 I 7)

A u suri Fussilet kaže Allah Uzvišeni:

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

“Onima koji govore: “Gospodar naš je Allah” pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan.”

نَحْنُ أَوْلِيَاؤُكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَشْتَهِي أَنفُسُكُمْ وَلَكُمْ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ
„Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovom svijetu, a i na onom; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat ćete (El-Fussilet, 30 i 31)

Veoma je bitno da očuvamo ono što smo stekli u toku ramazana, da očuvamo svoj iman, da se sačuvamo od grijeha, da naša duša ostane čista, da se ne vraćamo starim grijesima. Ako je neko otavio alkohol u toku ramazana, neka mu se ne vraća ni poslije ramazana. Ako je neko napustio loše društvo i harame koje je činio u tom društvu, neka se ne vraća takvom društvu jer će čovjek biti na onom svijetu koga je volio i s kim se družio na ovom.

Oni koji su postili u ramazanu ne samo stomakom nego i očima i ušima i svojim jezicima, njihov post će ako Bog da biti primljen kod Allaha, takvi će ući na džennetska vrata koja su samo za njih pripremljena i koja se zovu Rejjan. Ja Rabb, Ti učini da mi budemo od tih! Amin.
Znak da si se okoristio/la ramazonom i da su ti primljeni post i namaz je to da postupaš u skladu s Allahovom voljom, da ostaneš vezan/a za Allahove kuće i Allahovu knjigu. Čovjek se nakon ramazana treba preispitati. Ako primjeti da je ustrajan na putu dobra, to je dokaz da je na pravom putu. Međutim, ako vidi da je došlo do prekida veze između njega i Allaha, da je smanjio aktivnosti, da mu je volja za dobrim djelima oslabila, neka se preispita i popravi svoje stanje.
Ramazan je gost koji se dočekuje s ogromnom radošću, a ispraća se sa žalošću. Bar tako ramazan doživljavaju vjernici, jer će njima zasigurno nedostajati i sehuri i iftari, i zajedničko druženje, i klanjanje teravije i noćnih namaza i slušanje Kur’ana i predavanja. Za ovog gosta ne vrijedi ona narodna poslovica: “Svakog gosta tri dana dosta”, nego za njega vrijedi hadis Allahova Poslanika, s.a.v.s., kada kaže: “Kada bi moj Ummet znao vrijednost ramazana, poželio bi da ramazan traje čitavu godinu”.
Kada bi ramazan trajao čitavu godine onda bi se zasigurno razdvojili pravi vjernici od onih slabih, znalo bi se ko posti u ime Allaha a ko reda radi. Naše džamije bi uvijek bile ispunjene klanjačima, stalno bi bilo aktivnosti, naš iman bi svakog dana jačao i kada bi ostali na tome Allah bi nam poslao meleke da se s nama rukuju, ali dunjaluk, šejtan i naš nefs nas odvuku od sjećanja na Allaha pa zaboravimo ono što imamo.

Jednoga dana hodao je Hanzale ulicama Medine, zabrinut i tužan. Susrete ga Ebu Bekr te ga upita za to takvo njegovo stanje, a on reče: ‘Hanzale je postao munafik’. ‘Zašto to?’ – upita ga Ebu Bekr. ‘Kada sjedimo kod Allahovog Poslanika te nam on govori o Džennetu i Džehennemu ja se toliko uživim kao da ih vidim svojim očima, čim odem od njega obuzme me dunjaluk, žena i djeca i ja to zaboravim.’ Kaže Ebu Bekr: ‘Vallahi i meni se događa isto što i tebi, idemo kod Resulullaha da ga upitamo za ovo.’ Kad su došli Poslaniku, s.a.v.s., te mu izložili svoj problem, Poslanik im reče: ‘Kada biste vi ustrajali na onome na čemu ste dok ste kod mene, meleki bi silazili s neba i rukovali se s vama u vašim posteljama. Ali dunjaluk je sad ovako, sad onako.’
Haman da je i stanje našeg ramazana postalo kao stanje ovog ashaba koji dok je kod Poslanika zna za svoj iman, a čim ode od njega iman se smanji.

Onaj ko želi da ramazan traje čitavu godinu govori da se njegovo srce nije nasitilo te predivne Allahove blagodati i da želi da ta blagodat i dalje traje. Nekima će možda biti drago što ramazan prolazi pa će reći neka ide sve svojim tokom. On će bez sumnje i ići svojim tokom, ali mi moramo iz ovog ramazana ponijeti sa sobom pouke koje nam je ovogodišnji ramazan donio.

Prije svega ramazan nas je učvrstio u našoj vjeri, osnažio je naš iman, osjećamo se jači i bolji vjernici, zato nastojmo da održimo žar tog imana do sljedećeg ramazana, ne dozvolimo da se žar našeg imana ugasi čim se klanja bajram.

Poslanik, s.a.v.s., nam je preporučio da poslije ramazana postimo još šest dana mjeseca ševala, kako bismo učinili još jedan dodatni napor, kako bismo zaradili još više sevapa kod Uzvišenog Allaha. Tako, Resulullah kaže: “Ko isposti ramazan, a nakon toga šest dana ševvala, kao da je postio cijelu godinu.”

Post u mjesecu ševvalu je nafila koju nisi dužan/na, nego ako hoćeš. Ovdje se stavlja čovjeku da sam odluči hoće li postiti ili ne. Iz iskustva vam mogu reći da je post ovih šest dana teži nego čitav ramazan. Mi smo shvatili da je ramazan obaveza, da se mora i bilo koju stvar kada čovjek posmatra ovako, on će je izvršiti bezobzira na teškoću. Dočim što se tiče ovog posta znamo da je dobrovoljan i da ne moramo, jedino što nas može motivisati to je nagrada od Allaha, tu se mi dokazujemo. Oni koji osjećaju iskrenu žalost zbog prolaska ramazana oni će nastojati da zarade još koji sevap, jer nije mala stvar da nam se post mjeseca ramazana i šest dana mjeseca ševvala uračuna kao čitava godina. Resulullah, s.a.v.s., ovo pojašnjava u jednom hadisu gdje kaže da mjesec ramazan vrijedi kao deset mjeseci, a šest dana ševvala kao šezdeset dana, tj. dva mjeseca, što zajedno čini godinu dana.

Molim Allaha da nam ukabuli naš post, da primi od nas naš sadekatul-fitr i zekat i da primi sva ona dobra djela koja smo učinili u toku ramazana i da ih pridoda ostali našim djelima. Amin.

Hatib: Bilal Hodžić, I.K.C. Ulm, 03. oktobar 2008/04. ševal 1429. h.g.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.