Region

Reis Kavazović na iftaru sa 300 mladih Bošnjaka iz regiona: Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi

Svih prethodnih godina u različitim povodima reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović susretao se s mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, regije i dijaspore. Ovaj put Rijaset IZ-e u saradnji s Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo organizovao je veliki omladinski iftar, u centru Sarajeva, na Baščaršiji.

powered by Rubicon Project
Iftar je upriličen za 300 mladih iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, te za Bošnjake iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i sa Kosova.

Države u okruženju, iz kojih su omladinci doputovali na večerašnji iftar nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema. Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja. Stoga večerašnji omladinski susret ima poseban značaj i simboliku, jer se reisu-l-ulema želio susresti s mladima iz regije, s njima porazgovarati i ohrabriti ih u njihovom radu, te dati podršku njihovim aktivnostima.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organizovanja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka:

– Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo -kazao je Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović upozorio je na opasnost ‘’hladnih vjetrova u Evropi’’, podstičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje:

‘’Vrijeme odgovornosti već kuca na vaša vrata. Morat ćete preuzeti odgovornost za svoju budućnost, za budućnost našeg naroda raseljenog po Balkanu i svijetu. Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi.”

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.