Region

Vakufske direkcije BiH i Turske obezbijedile 5.000 ramazanskih paketa

– Pored ramazanskih paketa, podsjetio je Zajimović, dvije direkcije redovno obezbjeduju i preko 4.000 zimskih paketa

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske i ove je godine obezbijedila pakete za postače širom Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).
Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović podsjetio je u izjavi za AA da vakufske direkcije BiH i Turske već šestu godinu zaredom obezbjeđuju ramazanske pakete za postače širom BiH. Kako je rekao, radi se o prehrambenim paketima sa preko 20 osnovnih živežnih namirnica.

“Ovom prilikom želim da se zahvalim Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske na spremnosti da pored 20 kapitalnih projekata koje zajednicki realiziramo u BiH evo obraduje postače lijepim i vrijednim paketima”, kazao je Zajimović.

Pored ramazanskih paketa, podsjetio je Zaimović, dvije direkcije redovno obezbjeduju i preko 4.000 zimskih paketa.

Ova aktivnost, kako je saopćeno iz Vakufske direkcije IZ u BiH, nastavak je realizacije projekata iz područja socijalnih ili humanitarnih vakufa, i kao izraz osjećaja prema čovjeku i brige za ljude u potrebama kako duhovnim tako i materijalnim. Mnogo je vakufnama u kojima stoji da se iz prihoda vakufa ima finansirati kupovina hrane kao izraz socijalne potrebe ljudi. I kao potvrda slijeđenja sunneta Poslanika a.s. koji je podsticao bogate da hrane postače u mjesecu ramazanu i tom prilikom im obećavao velike nagrade. Upravo ovi paketi se finansiraju iz jednog takvog vakufa.

U mjesecu ramazanu počela je podjela 5.000 ramazanskih paketa. Sadržaj paketa čine osnovne životne namirnice: brašno, ulje, šećer, riža, grah, geršlo, tjestenina, hurme, grožđice, halva, paradajz sos, maslinovo ulje, kafa. Ovo je dugoročan projekat koji će biti nastavljen i sljedećih godina i nadamo se da će broj paketa koje će obezbijediti dvije vakufske direkcije iz godine u godinu rasti. Ramazan je posebna prilika za uvakufljavanje imovine i činjenje dobra. Analizom velikog broja vakufnama može se ustanoviti da su vlasnici imovine upravo u mjesecu ramazanu istu uvakufljavali i ulagali velike napore u činjenju dobročinstva.

Vakufska direkcija će, kao i prethodnih godina, u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, muftijstvima, medžlisima i Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS iz Doboj-Istoka distribuirati iste po džematima.

Akos.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.