Islam

Okupali ste svoja tijela i duše u moru Božijeg oprosta

Autor: Abdurahman es-Sudejs / Preveo i sažeo: Semir Imamović

Svaka hvala i zahvala pripada Allahu, dželle šenuhu, samo Njega hvalimo, od Njega pomoć i oprost tražimo, i Njemu se zahvaljujemo na upotpunjenju hadžskih obreda i neizmjernim blagodatima kojima je darovao hadžije, i svjedočimo da je samo On Bog, Koji nema sudruga, svjedočenjem koje će nas odvesti na sami vrh pokornosti i predanosti, i svjedočimo da je naš Poslanik i miljenik, Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, najbolji i najpobožniji Allahov rob, koji je ikada obavio hadždžd, obilazio (tavafio) oko časnog Hrama i predvodio ljude u hadžskim obredima i namazu, obzananio obilježja vjere i zacrtao put kojim ona vodi na najasnijiji i najkoncizniji način. Neka je na njega, njegovu časnu porodicu, koja je slijedila ispravan put i njegove odabrane ashabe, hrabre i neustrašive borce za istinu, i one koji ih slijede u dobročinstvu do Sudnjeg dana, vječna Allahova milost i spas.

Braćo i sestre, cijenjeni hodočasnici, ostvarite bogobojaznost, onako kako to Allah, dželle šenuhu, od vas traži, jer je bogobojaznost vaše najvrednije blago, i najvažnije postignuće hadža. Ona je svjetlost duše, jasan putokaz, lijek za nutrinu i najbolja zaštita od griješenja. U tom smislu, Uzvišeni veli: ”I onim, što vam je potrebno za put, snabdijte se. A najbolja opskrba je bogobojaznost. I Mene se bojte, o razumom obdareni!’’ (El-Bekare, 197.). Jedan pjesnik je to ovako opisao: ‘’Čovjek svim srcem želi da mu se nadanje ostvari, ali bit će ono što Allah želi; / čovjek vapi: moja korist, moj imetak, a bogobojaznost je njegov najveći dobitak.’’

Prije samo nekoliko dana imali ste priliku uživati u izvršenju pete islamske dužnosti, hadždža, i jednog od njegovih stubova, u ugodnoj imanskoj atmosferi i okruženju i u uvjetima potpune sigurnosti. Nadam se da ste svjesni veličine ove blagodati na kojoj vam mnogi zavide, i da će te znati zahvaliti Onome, koji Vas je počastio zijaretom Njegovog časnog Hrama, kojeg je On učinio utočištem ljudima (u fizičkom i duhovnom smislu) i sigurnim mjestom, ako ništa onda zbog činjenice da ovaj zijaret donosi za ljudski pojam nemjerljivu nagradu i počast kod Allaha, dželle šenuhu. U tom znaku islamski ummet ispratio je Kurban bajram i njegove blistave i radosne trenutke, jer jedino što pristoji uz sve te blagodati jeste šukr (iskrena zahvalnost). Na tome se insistira i u sljedećem ajetu, u prijevodu značenja: ”i kad je Gospodar vaš objavio: ’Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti’.” (Ibrahim, 7.).

Zahvaljujte Allahu, dželle šenuhu, najiskrenije što možete, i spominjite Njegovo ime onako kako to On traži od vas, jer vam je On omogućio dolazak na ovo sveto tlo, i traženje oprosta od grijeha na najčasnijim i najodabranijim mjestima, i postizanje nagrade i spas od vatre. Okupali ste svoja tijela i duše u moru Božijeg oprosta, napunivši ih njegovim opojnim miomirisima, i saprali mnogobrojne grijehe glačalima Njegove milosti. Molili ste Ga jezicima očišćenim od svake prljvaštine, srcima ispunjenim skrušenošću, poniznošću i predanošću, i očima iz kojih su izvirale rijeke suza. Na Arefatu ste ponizno tražili oprosta za vaše životne grijehove i propuštene prilike, stojali ste tamo kao što stoji siromah dok čeka da mu neko u ruku stavi novčić ili komad hljeba; na Mini ste žrtvovali kurbane i ”kamenovali šejtana”, sa nadom u srcu da će te tako steći Božiju naklonost i ljubav; zajedno sa drugim dušama, vaše duše su plovile rijekom čistoće i dobrote koja se s'ajom (žurno hodanje između Safe i merve) zove; a kod Ka'be i Mekamu-l-Ibrahima sve je vrvilo do vaših jecaja i uzdaha.

Saff

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.