Zanimljivosti

Djeca koja odrastaju uz nane i dede sretnija su, pametnija i obrazovanija

Ljubav, briga i podrška nana i deda imaju blagotvoran uticaj na unuke.

O tome svjedoče brojna naučna istraživanja.

1. Smanjuje se rizik od depresije

Emocionalna bliskost nana i deda sa unucima smanjuje rizik od depresije kod djece. U studiji objavljenoj u časopisu “Gerontolog”, učestvovalo je 356 unuka i 374 nan i deda. I kada su naučnici sa Bostonskog koledža analizirali podatke koje su sakupljali 19 godina, pokazalo se da se opasnost od depresije smanjuje i kod starijih i kod mlađih generacija.

2. Povećava se osećaj stabilnosti i sigurnosti

Nane i dede ulivaju unucima osjećaj stabilnosti i emotivne sigurnosti. A u traumatičnim situacijama ili tokom porodičnih svađa, nane i dede su često podrška unucima.

Istraživanje Oksfordskog univerziteta pokazalo je da bliska veza unuka i starijih generacija pomaže djeci da se nose sa traumatičnim događajima u životu, kao što su maltretiranje u školi ili razvod roditelja.

Istraživanje koje je vodila profesorica En Bjukenen obuhvatilo je više od 1500 djece i pokazalo da oni koji su bili u bliskim odnosima sa svojim nanama i dedama imaju manje emotivnih teškoća i problema u ponašanju. Pored toga, takva djeca su imala razvijeniji osjećaj samosvjesti, što im je olakšavalo da prevaziđu teškoće.

3. Olakšava zadatak roditeljima

Roditelji ponekad nemaju dovoljno vremena za igre i razgovor sa djecom. Nane i dede često su djeci zamjenjuju roditelje, posebno kad im je potrebna igra i zabava. Osim toga, oni ređe kritikuju djecu, tako da su unuci spremni da im otkrivaju svoje tajne.

Sve ovo poboljšava opštu emotivnu atmosferu u porodici, jer su i roditelji spokojniji, znajući da su djeca dobro i dok njih nema, piše portal Uspješna žena.

Akos.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.