Zanimljivosti

Islam u zemlji drevnih Maja – Preko 5.500 seljana primilo islam

IslamBosna.ba- Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija u porastu, a muslimani se lažno povezuju sa terorističkim grupama.

Chiapas se nalazi na jugu Meksika, graniči se s Guatemalom, Srednjom Amerikom, Vera Cruzom i Tabaskom.

U posljednjem desetljeću broj muslimana u Meksiku eksponencijalno raste jer sve više Meksikanaca prihvaća islam i njegovu poruku mira i suživota.

Dolazak muslimanskih imigranata iz Libana, Sirije, pa čak i muslimana sufija iz Španije doveo je do širenja poruke islama širom Meksika, prenosi Muslim Vibe.

Jedno od najatraktivnijih muslimanskih urbanih središta osnovano je u selu na južnom Chiapasu, srcu autohtonih Maja koji se identificiraju kao rimokatolici. Sve veći broj Meksikanaca prelazi na islam u ovom selu koje se nalazi u blizini San Cristobal de las Casas, a koja se identificira kao autohtona zajednica Tzotzil.

Riječ “Tzotzil” navodno znači “narod šišmiša” na maternjem jeziku Tzozila. Sa populacijom manjom od 300.000, zajednica Tzotzil predstavlja jedno od posljednjih preostalih uporišta potomaka drevnog carstva Maja.

Muslimani su svoje starosjedilačke načine života pomiješali sa običajima koje propisuje islam, uključujući tradicionalne marame Maja za žene i kapice bjelice za muškarce.

”Želim govoriti svoj jezik, želim obući domorodačku haljinu, ali isto tako želim vjerovati u Allaha ”, izjavio je jedan od muslimana.

Meksikanci primaju islam jer ističe najljepše aspekte meksičke kulture i morala. ”Ljudi su nas čudno gledali kada smo prešli na islam, mislili su da smo teroristi i plašili su se nas. Ali vremenom i našim vlastitim postupcima, to se mišljenje promijenilo ”, rekao je drugi musliman član ove zajednice.

Islam, zajedno s tradicionalnim vjerovanjima Maja, rimokatoličanstvom pod utjecajem Španije i raznim drugim autohtonim religija mirno koegzistira u gradu. Ova šarena tapiserija svjedoči o snazi različitosti.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.