Islam

Savjet studentima i studenticama u vezi braka

Pitanje: Selam alejk! Imate li kakav savjet studentima koji studiraju na fakultetima gdje se mješaju muškarci i žene kako da sačuvaju poglede, kako da se sačuvaju strasti i kako da im iman ne opadne do velike mjere. Da vas Allah nagradi.

Odgovor: Alejkumusselam! Moj prvi savjet je da onaj student koji je u materijalnoj mogućnosti da se oženi neka se odmah oženi. A studentica koja ima priliku da se uda pod uslovom da nastavi studiranje nakon udaje neka se odmah uda. Jer je brak najbolji i najjači čuvar ljudskih strasti. Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu mutefekum alejhi: “O omladino, onaj ko je od vas u mogućnosti da se oženi neka se oženi, jer se u braku bolje obara pogled i bolje čuva polni organ. A onaj ko nije u mogućnosti neka posti jer je post njemu zaštita“.

Praksa studenata u muslimanskim zemljama je da se u toku studija sasvim normalno žene i studentice udaju pri čemu ih njihove porodice maksimalno u tome pomažu. Naravno, vaš odgovor na ovaj savjet će biti negativan, jer kako da se student oženi a u osnovi nema sredstava ni za studiranje ili neki sličan prigovor.

Onaj ko nije u stanju da se oženi (ili uda) prije svega se drži zadnjeg dijela gore spomenutog hadisa a to je da posti kako ne bi svoju strast udovoljavao na zabranjen način putem zinaluka, samozadovoljavanja, ašikovanja i tome slično. Naravno, na studentu je odazivajući se kur’anskom ajetu (sura Nur 31. ajet) da obara pogled od žena svejedno bilo to kolegice na fakultetu, djevojke na ulici ili žene uopćeno na javnim medijima, filmovima i slično. Student se treba maksimalno truditi da izbjegava miješanje, druženje i boravak sa ženama.

Treba da izabere društvo studenata koji praktikuju vjeru jer kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu: “Primjer dobrog prijatelja i lošeg prijatelja je primjer onog koji nosi miris miska i onog koji puše u vatru da je raspali. Onaj koji nosi miris miska ili će ti ga dati ili ćeš kupiti od njega ili ćeš osjetiti od njega ugodan miris, a onaj koji puše u vatru ili će ti zapaliti odjeću ili ćeš od njega osjetiti neugodan miris“.

Ovim hadisom se podstiče na druženje sa dobrim i bogobojaznim ljudima zbog koristi koju čovjek može naći od istih od znanja, imana, bogobojaznosti i slično. Takođe, u hadisu je upozorenje od prijateljovanja i druženja sa griješnicima zbog mogućnosti da utiču na njega sa svojim lošim ahlakom ili gore od toga.

A da bi obnavljao, održavao i osvježavao svoj iman i vjeru, što mu je vjerska obaveza bio student ili nebio, neophodno je da nađe vremena za prisustvovanje raznoraznom davetskim aktivnostima počev od predavanja, seminara, kurseva, kampovanja i slično.

Tumačenje i razumijevanje vjere treba da uzima od onih koji su najkompententniji i najmjerodavniji da vjeru tumače, tj. od onih koji je praktikuju i riječima i djelom.

Dakle, moj savjet studentima se može rezimirati u jednoj rečenici a to je: ženite se (za studentice: udajite se), postite, obarajte pogled i izbjegavajte miješanje sa drugim polom, izaberite društvo vjerskih praktikanata i dajte svoj udio u davetskim aktivnostima. Molim Uzvišenog da vam bude na pomoći. Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakić!

NUM

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.