Svijet

Jemen je pakao za djecu

Jemenska vlada je saopćila da je oko 6 miliona djece direktno ugroženo ratom kojeg su pokrenuli šijski pobunjenici Houthi, a u koji su se uključile kasnije Saudijska Arabbija, UAE, Iran i druge zemlje.

Jemenska ministrica za socijalna pitanja Ibtihaj Al-Kamal rekla je da su Houthi preusmjerili više od 5,2 miliona djece iz škola na tržište rada i uzrokovali ugrožavanje života više od 2 miliona djece zbog nedostatka hrane.

Također, Houthi su odgovorni za regrutiranje djece u svoje borbene redove, izlažući ih brojnim opasnostima. Jemenski ministar za ljudska prava Mohammed Askar otkrio je da su Houthi regrutirali više od 30 hiljada djece u svoje redove od izbijanja rata.
Ministar tvrdi da su Houthi regrutiranu djecu poslali na linije sukoba i vojne tačke u pokrajinama koje kontroliraju’.

Jemenska ministrica napominje da je legitimna vlada predana svim međunarodnim konvencijama o djeci i da podržava sve programe zaštite djece, ističući da su pučisti izvršili najgroznije zločine i kršenja prava djece u Jemenu.

Ministrica Al-Kamal je naglasila važnost ujedinjenja snaga za podršku djeci Jemena, pozvavši međunarodne organizacije za prava djece da pojačaju napore i podrže programe i projekte za djecu i podrže napore vlade u ovom području.

Achim Steiner, predstavnik UNDP-a govorio je prošle sedmice o humanitarnoj krizi u Jemenu i negativnim posljedicama skoro petogodišnjeg rata na živote djece. ‘Djeca mlađa od pet godina umiru svakih 12 minuta u Jemenu. Većina djece umire usljed nedostatka vode, hrane, zdravstvene zaštite i lijekova ‘, rekao je Steiner.

Ranije je međunarodna humanitarna asocijacija Oxfam objavila da je 15 miliona Jemenaca pogođeno nestašicom vode.

Organizacija je naglasila da nedostatak vode prouzrokuje širenje brojnih smrtonosnih bolesti.

UNICEF je krajem prošle godine upozorio da je zbog rata u Jemenu gotovo dva miliona djece mlađe od pet godina pothranjeno.

Broj djece koja pate od akutne pothranjenosti porastao je na više od tri miliona.

UNICEF je objavio izvještaj u kojem se navodi da je od izbijanja rata u martu 2015. do februara 2019. godine poginulo i ranjeno 6,700 jemenske djece, a 30.000 jemenske djece svake godine umre od neuhranjenosti.

“Jemen je pakao za djecu”, kaže Khairat Kabalari, regionalni direktor UNICEF-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

Izvor: Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.