Islam

10 razloga zašto koristiti misvak svaki dan

Misvak je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije.

Poslanik, s.a.w.s., veliku je važnost pridavao higijeni i očuvanju zdravlja. Brojni su hadisi preneseni o njegovom načinu ishrane, umjerenosti u svemu i prevenciji mnogih oboljenja. Islam se opšežno bavi problemom čistoće iz razloga što je temelj islama namaz, a uslov namaza čistoća.

Misvak je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije. Misvak je potpuno prirodan proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa. Na bitnost i vrijednost upotrebe misvaka ukazuje hadis Poslanika s.a.w.s.:

“Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.” (Buharija)
Prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Deset je stvari prirodno (fitra): podrezivanje brkova, puštanje brade, čišćenje zuba misvakom, ispiranje nosa, rezanje noktiju, pranje zglobova, odstranjivanje dlaka ispod pazuha, odstranjivanje dlaka između nogu, pranje iza obavljene nužde i ispiranje usta.” (Ibn Madždže)

Pravilna oralna higijena je najbolja zaštita i preventiva od većih dentalnih problema i komplikacija u budućnosti. Pojava karijesa, osjetljivost, povlačenje i krvarenje desni, neugodan zadah… dokaz su neadekvatne oralne higijene. Misvak je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije. Potpuno je prirodan proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa. Na bitnost i vrijednost upotrebe misvaka ukazuje hadis Poslanika s.a.w.s.: “Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.” (Buharija)

Medicinska korist upotrebe misvaka opsežno je istražena i zabilježena. Mnoga istraživanja dokazuju da je misvak izvrsna antimikrobna četkica za zubnu higijenu i tretman oralnih infekcija jer sadrži 19 prirodnih sastojaka koji blagotvorno djeluju na zube i zubno meso. Misvak sadrži alkaloide salvadorin i trimetilamin koji imaju antimikrobni učinak, kalcijev oksid, natrijev hlorid, natrijev bikarbonat, tanine, saponine, sumpor, vitamin C, eterična ulja i smole koje formiraju zaštitni sloj na zubnoj caklini i sprječavaju nastanak karijesa. Osim toga, za razliku od pasti za pranje zuba, misvak djeluje pet sati nakon čišćenja, stimuliše sekreciju paratiroidne žlijeze, izbjeljuje zube, osvježava dah, spriječava razvoj bakerija i formiranje zubnog plaka, smanjuje upalne procese, dentalna krvarenja, povlačenje zubnog mesa i bol.[1]

10 razloga zašto koristiti misvak svaki dan:
misvak je čistilo za usta i sa njim se postiže zadovoljstvo Gospodara! (Buharija)
korištenje misvaka jeste sunnet Poslanika, s.a.w.s. i za upotrebom misvaka imamo nagradu za slijeđenje istog.
100% prirodno sredstvo za čišćenje zuba efikasnije od četkica za zube
praktičnost – za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube
mobilnost: možete ga koristiti bilo kada i bilo gdje
otklanja loš zadah
izbjeljuje zube
čisti prostor između zuba zahvaljujući vlaknima
učinkovito smanjuje upalu i krvarenje zubnog mesa
spriječava pojavu zubnog plaka i razvoj karijesa[2]
Način korištenja misvaka
Nožem odsjeći 1-1,5 cm vrha misvaka. Nakon toga jezgru nježno sažvakati dok se ne naprave dlačice kako bi se oslobodila prirodna vlakna. Ukoliko je misvak suh, ostavite ga u čaši vode 8-10 sati. Važno je da četkanje zuba obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Svakih 3-5 dana odsjeći vrh misvaka sa dlačicama, i ponovno ga pripremiti za upotrebu.

Za Akos.ba piše: Alma Kazić

[1] Akhtar J, Siddique KM, Bi S, Mujeeb M. A review on phytochemical and pharmacological investigations of miswak (Salvadora persica Linn). J Pharm Bioall Sci 2011;3:113-7

[2] A review on miswak (Salvadora persica) and its effect on various aspects of oral health, Hassan SulimanHalawan, College of Dentistry, King Saud University, P.O. Box 60169, Riyadh 11545, Saudi Arabia

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.