Svijet

Majka upozorila roditelje: Dječak zbog jabuke zadobio teško oštećenje mozga

Majka iz Novog Zelanda upozorila je roditelje nakon što je njen sin zadobio teško oštećenje mozga (cerebralnu paralizu) izazvano kriškom jabuke.

Naime, 22-mjesečni Neihana Renata bio sa sestrom bliznakinjom Aotea u vrtiću kada se njegov život zauvijek promijenio, piše Daily Mail.

Djeca su u vrtiću dobila kriške jabuke za užinu. Dok su ostala djeca uživala, mali Neihana Renata se počeo gušiti. Jedna od odgajateljica je to primijetila i pokušala mu izvaditi komadić iz usta, no nije uspjela.

Druga odgajateljica mu je pokušala dati umjetno disanje, no Neihana je tada počeo povraćati krv. Onesvijestio se, a koža mu je počela poprimati plavu boju, pa su odgajateljice odlučile nazvati hitnu pomoć. Dječak je u bolnici bio mjesecima. Nekoliko sedmica bio je na intenzivnoj njezi i još par mjeseci na promatranju.

Njegova majka Marama pozvala je da se primijene sigurnosni standardi za centre za brigu o djeci širom Novog Zelanda kako bi se osiguralo da druga djeca ne budu izložena riziku od gušenja kao Neihana.

“Gušenje Neihana nije bila ‘luda nesreća'”, rekla je ona.

Radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.