Region

Muhamed Velić ostao bez teksta i bez daha: “Djeco, ne znate kad je mubarek noć, a znate kad je Noć vještica?”

Muhamed Velić, poznati sarajevski imam, oglasio se na Facebooku statusom koji je najtjerao mnoge na razmišljanje.

Savjetujemo vam da ga pročitate:

“Ima tome i petnaestak godina, možda koja godina i više, kada sam upitao mektebsku djecu da li znaju koja je mubarek noć tog dana navečer, a ko bude znao i prvi se javio odmah ću mu upisati peticu u dnevnik, kad najednom u zraku vidim mnoštvo dignutih ruku i, naravno, mom čuđenju nije bilo kraja. Mislio sam u sebi: otkud da toliko djece zna da je tu noć Lejletul-Isra vel-Mi’radž, možda su neki od njih čuli od deda, nena (tada nije bilo radija BIR), roditelja ili nekog drugog, ali baš da gotovo svi znaju, nisam mogao vjerovati. Dobro, hajde, recite svi u glas da efekat bude veći! Kad su oni vrisnuli u glas: Halloweeeeennnnn!

Ostao sam bez teksta, bez daha, nisam mogao vjerovati da niko nije znao za mubarek noć, a svi su znali za Noć vještica. A baš te jedne godine u istoj su se noći potrefile te dvije noći.

Tada sam shvatio da ako budemo šutjeli i ne budemo bili glasni s našom lijepom islamskom, bošnjačkom tradicijom, u promoviranju i pojašnjavanju iste, glasne će onda biti “vještice” koje će nam djecu u tim svojim noćima ukrasti, bukvalno ukrasti, i na “metlama” odvesti. Tamo gdje ih više nećemo moći prepoznati

Čuvajte svoju tradiciju!
Čuvajte svoju djecu!
Čuvajte se(be)!“, napisao je Muhamed Velić na svom Facebook profilu.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.