Islam

9 NAČINA DA BRIŠETE GRIJEHE… PROČITAJTE

1. Pokajanje – tevba. Allahov poslanik je rekao: “Ko se pokaje prije nego sto Sunce izadje sa zapada, On ce mu primiti tevbu.” (Muslim, br. 2703). Muhammed, a.s, takode kaze: “Doista uzviseni Allah prima tevbu covjeka sve dok dusa ne dodje u grkljan.”2. Izlazak radi traganja za naukom. Allahov poslanik, s.a.v.s, kaze: “Ko bude slijedio put koji vodi ka nauci, Allah ce mu olaksati put do Dzenneta.” (Muslim, br. 2699)3. Spominjanje Allaha. Muhammed, a.s, kaze: “Hocete li da vas obavijestim o najboljim djelima vasim, najcjenjenijim kod vaseg Vladara, najvecim po deredzama, boljim za vas od dijeljenja srebra i zlata, vrednijim nego da sretnete vaseg neprijatelja, udarate po njihovim vratovima a oni udaraju po vasim?” Ashabi su odgovorili: “Dakako, Allahov poslanice!” On odgovara: “Spominjanje uzvisenog Allaha.” (Tirmizi, br. 3347)

4. Cinjenje dobra i upucivanje na dobro. Muhammed, a.s, kaze: “Svako dobro djelo je sadaka, a ko upucuje na dobro kao da ga i cini.” (Buhari, 10/374 i Muslim br. 1005)5. Vrijednost poziva vjeri u Allaha. Allahov poslanik je kazao: “Ko bude pozivao na pravi put ima nagradu svih onih koji ga slijede, s tim sto se
njihova nagrada nista ne umanjuje.” (Muslim, br. 2674)6. Naredjivanje dobra a zabranjivanje zla. Muhammed, a.s, kaze: “Ko od vas vidi ruzno djelo, neka ga ukloni rukom, a ako ne moze, onda jezikom, a ako i to ne mogne neka ga srcem osudi a to je znak najslabijeg imana.” (Muslim, br. 49)

7. Kiraet – ucenje Kur’ana. Muhammed, a.s, kaze: “Ucite Kur’an. Kur’an ce se na Sudnjem danu pojaviti u ulozi sefaatdzije onome ko ga bude ucio.” (Muslim, br. 804)8. Poucavanje Kur’anu i njegovo ucenje. Muhammed, a.s, kaze: “Najbolji medju vama je onaj koji uci Kur’an i druge poucava tome.” (Buhari, 9/66)9. Nazivanje selama. Allahov poslanik je rekao: “Necete uci u Dzennet dok ne budete vjerovali, a necete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hocete li da vas uputim na nesto sto ako budete radili voljet cete se? Sirite medju sobom selam.” (Muslim, br.54)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.