Islam

Čuvaj se ogovaranja, jer to je gore od zinaluka

Zinaluk je smrtni grijeh i ko bi umro u samom činu zinaluka, umro bi bez dina, jer u momentu čina zinaluka, karađe i pijenja alkohola iman napušta tijelo i lebdi iznad počinioca sve dok to radi, ali ogovaranje je gore, jer je to jedenje mrtvog mesa svoga brata. Pa, je jedenje lešine najgore.

Ogovarati, znači, pričati o nekome ko je odsutan ono što on nebi volio da se priča, makar bila istina. Ako bi na njega lagali, onda to nije ogovaranje, već potvora i laganje. Da potvrdimo, ogovaranje je baš pričanje istine o svom bratu koju on ne voli, jer kad je on odsutan, on je za nas tada mrtav, jer ga nema i nećemo ga promijeniti iza leđa pričajući, već samo veći problem napraviti.

Ako nemamo hrabrosti u lice govoriti, onda je kukavički iza leđa govoriti. Eto zinaluk, ako učinimo mođemo da se pokajemo i da nam Allah oprosti, ali koga ogovorimo nema oprosta doknam taj koga smo trehali na halali. Zato je Malik Ibn Dinar rekao:“ Ako bih ikoga trehao, onda bi svoju mater ogovarao, jer najbolje je da njoj dam svoja dobra djela.

Biće kusurata na Sudnjem danu kad budemo gledali kako svoja djela dajemo, baš onima što ih ne volimo, jer njih smo najviše trehali. Kad su neki rekli Maliku da je nekoga ogovorio, on je samo rekao:“ Ne volim ja njega toliko da bi mu svoja djela poklanjao.“

Nekom alimu su prenijeli kako su ga dobro ogovorili, pa je rekao:“ Ni prstom nisam makao, a zaradio.“ Ovog opasnog grijeha se malo ko sačuvao. Zato što više spominjemo ljude od Allaha, a spominjanje ljudi je bolest, a spominjanje Allaha je lijek. Zato smo ovako duhovno obolili. Onaj ko puno spominje Allaha, nema kada zikiriti leševe, ljude.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.