Zanimljivosti

Datulje u trudnoći i na porodu

Mislim da je svatko od nas bar jednom u životu naišao na tekst koji govori o koristi jedenja datulja. Svaki musliman to posebno prakticira u Ramazanu za prekidanje svog posta jer je poznato da je Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, tako radio. No, osim što ću u ovom tekstu navesti mnogobrojne koristi datulje, posebno ću se posvetiti upotrebi ovog voća u trudnoći.

This image has an empty alt attribute; its file name is sušene-datulje-3.jpg
Svaka trudnica voljela bi imati što lakši i kraći porod. Postoje razne tehnike i lijekovi kojima se nastoji tome pridonijeti. Kao muslimani mi se u svojim životima najviše fokusiramo na Kur´an i svima nam je poznata njegova korelacija sa znanošću i medicinom općenito. Kuranu se vraćamo u svim pitanjima znajući koliko se vremena posvećuje njegovom izučavanju od strane učenjaka. Tako možemo postaviti i sljedeće pitanje: otkud potječe toliko zanimanje za datulje u islamskom svijetu? Svima nam je poznata priča o Merjem, radijallahu anha. Po njoj je nazvana i jedna čitava sura u Kur´anu koja se dotiče njezinog života pa tako i poroda. Dio sure koji ovdje želim naglasiti i koji je okosnica ovog teksta: “I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. “Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!” – uzviknu ona. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: “Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe“ (23-25 ).
Merjem, radijallahu anha, u ovim ajetima izražava svoje misli u tom trenutku jasno govoreći koliku bol osjeća, no odmah iza toga slijedi olakšanje, a to su potok koji teče ispod nje i datulje. Svaka riječ u Kur´anu ima svoje značenje. Uzvišeni Allah ništa nije stvorio, a ni objavio kroz ajete bez razloga pa se tako možemo, ali se i moramo osvrnuti na ovih par ajeta i njihove pouke.

Opce koristi datulja u trudnoci:
Datulje su bogate proteinama, vlaknima i vitaminima kao sto su vitamin K, magnezij i željezo. Njihova upotreba u trudnoći posebno se preporuča tokom zadnja 4 tjedna, iako se mogu jesti i prije, bitno je samo balansirati količinu. U prvom tromjesečju kada se mnogo budućih majki susreće sa zatvorom, datulje su odlične za konzumaciju zbog bogatstva vlakana koja imaju u sebi. U drugom tromjesečju preporuča se njihova konzumacija, ali uz konzultaciju s doktorom, budući da je u drugom tromjesečju trudnoće povećan rizik od razvoja trudničkog dijabetesa.

Tokom razvoja ploda u trbuhu, većina trudnica pije dodatne vitamine kako bi osigurale dovoljnu količinu za taj proces. Posebno se naglašava folna kiselina, ne samo u trudnoći, već i u njezinom planiranju. Datulje su odlični spremnici folne kiseline čiji nedostatak može uzrokovati malformacije u razvoju djeteta vezane za živcani sustav.
Također su bogate spomenutim vitaminom K. Pri rođenju, bebe imaju nizak nivo vitamina K. Ukoliko je majka prije rođenja jela datulje, to ce povećati njegov nivo u djetetovoj krvi za vrijeme dojenja.
Mnogo trudnica u trudnoći razvije anemiju, a mnoge žene uđu u trudnoću s anemijom. Kako bi se održala ili poboljšala razina željeza, najbolje je jesti datulje, budući da su bogate njime.
U trudnoći se često pojave i grčevi u misićima kao i niži tlak. Datulje sadrže kalij koji regulira sustav vode i soli u tijelu, a njegov nedostatak vodi i do bubrežnih problema.
Jedan od bitnih minerala koje sadrže datulje jest i magnezij koji je izravno povezan sa razvojem ploda, tj.njegovih zubi i kostiju. Pomaze u regulaciji krvnog tlaka i razine šećera u krvi.
Datulje na porodu:

Studija provedena 2011.godine objavljena u jednom znanstvenom časopisu otkrila je zanimljive rezultate dobivene na temelju istraživanja dvije skupine trudnica. Jedna skupina trudnica konzumirala je 6 datulja dnevno zadnjih 4 tjedna svoje trudnoće, dok druga skupina nije.

Otkriveno je da je skupina trudnica koja je konzumirala datulje imala skraćenu latentnu fazu poroda odnosno da je njihov cerviks brže dosegnuo 10 cm dilatacije.
Trudnice iz te skupine imale su porođaj brži za 8.5 sati, dok je drugoj skupini trudnica prva faza porođaja trajala otprilike 15.1 sat.
Osim toga, 96% trudnica prve grupe imale su spontani, a ne inducirani porođaj te je samo njih 28 % primilo pitocin, dok je slučaj sa trudnicama druge skupine taj da je njih 47% moralo primiti pitocin.
No, zašto datulje tako dobro utječu na porod? Datulje pospješuju efekt oksotocina koji je zaslužan za kontrakcije maternice. Nadalje, zasićene i nezasićene masne kiseline koje se nalaze u datuljama potiču produkciju prostanglandina potrebnih za porođaj.

Nakon iznesenih znanstvenih činjenica o koristi datulja u trudnoći i na porodu, vratimo se na Kur´an i ajet sure En-Nahl: “Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest.” (89). U Kur´anu se nalazi pojašnjenje za sve i zaista je najveća mudžiza data našem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a mi se kao vjernici ne smijemo zaboraviti njegov značaj u našim životima. “Reci: ´On je vjernicima uputstvo i lijek.´” (Fussilet, 44).

Stotinama godina kasnije znanost je dokazala koristi datulje u trudnoći i na porodu, potvrđujući da ništa u Kur´anu nije uzalud spomenuto te da je Kur´an pouka i putokaz ljudima, u kojem nema neistine.

Objašnjenja:
Oksitocin – hormon koji pospješuje kontrakcije maternice tijekom poroda.
Pitocin – sintetički oblik oksitocina.
Prostaglandini – tvari koje su opisane kao okidači prirodnog poroda. Skraćuju, omekšavaju i proširuju grlić maternice.

Napisala: Nermina Piragic Hadzovic

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.