Zanimljivosti

Gdje čuvati jaja – u frižideru ili na sobnoj temperaturi?

Gdje je bolje čuvati jaja? U frižideru ili ne? Naučnici su pokušali razriješiti staru dvojbu.

Dok slastičari poručuju da su jaja sobne temperature bolja jer odlično povezuju ostale sastojke, oni koji su u strahu od mikroorganizama ne vade ih iz frižidera. Daily Mail pokrenuo je naučno istraživanje i angažirao stručnjake iz britanskog laboratorija FoodTest koji su trebali razriješiti dvojbu gdje je najbolje čuvati jaja. Firma je uskladištila dvije serije jaja na dvije sedmice, jednu na sobnoj temperaturi, drugu u frižideru na nekih šest stepeni.

Redovno su testirali sve uzorke na moguće prisustvo mikroorganizama – na početku testa, na kraju prve sedmice i na kraju druge sedmice. Pokazalo se da nije bilo nikakve razlike između tih dviju skupina – u jajima nije bilo bakterija. Poručili su da čuvanje jaja u frižideru nema nikakvih prednosti.

Stručnjaci se ne slažu u potpunosti

Dr. Rosamund Baird i dr. Janet Corry, s Bristol University’s School of Veterinary Science, upozoravaju da će u jajetu kontaminiranom salmonelom na sobnoj temperaturi doći do razmnožavanja mikroorganizama. Istovremeno nećete vidjeti nikakve promjene u boji, mirisu i konzistenciji jaja. S druge strane, salmonela se neće razmnožiti u frižideru.

Američka studija objavljena prošle godine u Journal of the Science of Food and Agriculture pokazala je da su jaja spremljena na temperaturi od nekih sedam stepeni ili više nakon četiri sedmice počela propadati. Optimalna temperatura je, po mišljenju naučnog tima s Texas A&M Universityja, bila između 0,6 i 2,2  Celzijeva stepena.

Klinika Mayo još je opreznija, a njezini stručnjaci poručuju da jaja koja su bila izvan frižidera više od dva sata treba baciti.

novovrijeme.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.