Zdravlje i Ishrana

Problemi sa prostatom? Rješenje: Ekstrakt vrbovice…

Učestalo noćno mokrenje i urgentan nagon za mokrenjem najčešći su simptomi benigne hiperplazije prostate. Ekstrakt vrbovice Vam može pomoći da ih ublažite.

75% muškaraca starijih od 50 godina ima poteškoće s mokrenjem. Učestalo mokrenje tokom noći, tanak i isprekidan mlaz i povremeni urgentan nagon za mokrenjem neki su od simptoma benigne hiperplazije prostate.

Što je benigna hiperplazija prostate?

Piše: Prim. dr. Selver Šabanović

Benigna hiperplazija prostate je benigno povećanje prostate. To je prirodni proces starenja prostate. Povećanje prostate vrši pritisak na uretru (mokraćnu cijev), što uzrokuje poteškoće u pražnjenje mokraćnog mjehura.

Simptomi benigne hiperplazije prostate (nemaligni prekomjerni rast stanica prostate):

odgođeni početak mokrenja,
produženo i isprekidano mokrenje,
slab mlaz urina,
učestalo mokrenje (osobito noću),
mokraćni mjehur se nepotpuno prazni.
Danas su nam na raspolaganju sintetski lijekovi koji smanjuju veličinu prostate kao i lijekovi koji opuštaju mišiće mokraćne cijevi i prostate. Primjenjuju se i lijekovi biljnoga porijekla koji smanjuju otok i dalje povećanje prostate. Jedan od takvih je ekstrakt biljke vrbovice koja se već duži period koristi u fitofarmaciji.

Sitnocvjetna vrbovica (lat. Epilobium parviflorum) je ljekovita biljka koja uglavnom raste uz staze, potoke i livade. To je trajnica, pripada rodu Epilobium, porodica vrbolikovke. Ljekovite tvari iz ekstrakta vrbovice su flavonoidi (kvercetin, miricetin), triterpenske kiseline, fitosteroli, sluzi i pektini.

Biljni lijek kompanije Cydonia phytoparmaceuticals, Epiprostol® sadrži ekstrakt vrbovice u visokoj koncentraciji. Učinkovit je u smanjenju poteškoća s mokrenjem, a da pritom ne narušava seksualnu funkciju. Djeluje antibakterijski, protuupalno i antioksidativno.

Epiprostol® prevenira dalje povećanje tkiva prostate te stoga smanjuje pritisak na mokraćni mjehur i pojačava mlaz mokraće. Važno je napomenuti da jedna kapsula ektrakta vrbovice Epiprostol® zamjenjuje 20 šolja čaja vrbovice. Prvi efekat koji se može opaziti nakon upotrebe jeste prestanak noćnog mokrenja koji narušava kvalitet sna.

Uzimanje samo jedne kapsule Epiprostol® dnevno može dovesti do poboljšanja stanja već nakon 3 sedmice primjene.

Epiprostol® se dobro podnosi i može se uzimati tokom dužeg razdoblja.

akos.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.