Svijet

Sirijska doktorica dobila nagradu za hrabrost Vijeća Evrope

Doktorica Amani Ballour, pedijatrica iz Sirije koja je vodila podzemnu bolnicu u Istočnoj Guti (2012-2018), a trenutno je izbjeglica u Turskoj, dobila je Raoul Wallenberg nagradu, koju dodjeljuje Vijeće Evrope. Ovo priznanje joj je dodjeljeno za hrabrost i posvećenost u spašavanju ljudskih života tokom sirijskog rata.

-Ljudska prava i lično dostojanstvo nisu luksuz mira. Doktorica Amani Ballour blistav je primjer empatije, vrline i časti, koji mogu procvjetati i u najgorim okolnostima, usred rata i patnje.- rekla je Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Vijeća Evrope.

Mlada pedijatrica je nakon tek završenog fakulteta, počela raditi kao volonter pomažući ranjenicima. Nekoliko godina kasnije bila je na čelu tima od oko 100 članova osoblja u podzemnoj bolnici „Pećina “, u svom rodnom gradu, blizu glavnog grada Sirije.

-„Pećina“ je postala znak nade i sigurnosti za mnoge opkoljene civile. Tamo je dr. Ballour rizikovala vlastitu sigurnost kako bi pomogla onima kojima je najpotrebnije. Ona i drugi radili su iz dana u dan, kako bi spasili živote velikog broja ljudi, uključujući djecu koja su trpila posljedice hemijskog oružja.-istakla je sekretarka Vijeća Evrope.

Rad ove hrabre doktorice i njenih kolega u podzemnoj bolnici, dokumentarnim filmom, zabilježio je i National Geographic.

A.Jordamović/Preporodinfo

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.