Zdravlje i Ishrana

Kako crna zova deluje štiteći nas od virusa

Kako su studije tokom poslednjih nekoliko godina pokazale, ekstrakt ploda crne zove ima neverovatna svojstva kada je u pitanju zaštita od virusa.
Naime, on deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori. Svojim antivirusnim dejstvom, ekstrakt ploda crne zove blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Crna zova (Sambucus nigra) je malo bobičasto voće prepuno antioksidanasa koje većinski raste u Evropi i Severnoj Americi, a tradicionalno se koristi za pravljenje sokova, džemova i vina.

Kako crna zova deluje – mehanizam dejstva

Prema jednoj od najnovijih studija* objavljenoj u američkom stručnom magazinu pod nazivom Journal of Functional Foods, komponente ploda crne zove demonstriraju različita terapeutska svojstva u borbi protiv virusne infekcije gripa.

Ta terapeutska svojstva su direktna i indirektna:

Direktna – blokiranje proteina kojima se virusi ‘’kače’’ za ćeliju, ali i onih proteina koji omogućavaju ulazak virusa u ćeliju.
Indirektna – stimulacija produkcije citokina, ćelijskih glasnika, koji imaju ulogu u koordinaciji različitih vrsta ćelija imuniteta za što bolji odgovor na ulazak patogena u organizam.
Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine odgovorne za vezivanje za ćelije, ali i za ulazak u ćelije domaćina. Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.

Ekstrakt ploda crne zove deluje indirektno tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više infamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju.

Studije potvrdile dejstvo crne zove

Brojne studije i analize su potvrdile lekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i uspešno bore protiv virusnih infekcija.

Pre nešto više od 20 godina sprovedeno je istraživanje** za vreme velike epidemije gripa u Panami, a u cilju ispitivanja delotvornosti ekstrakta zove u lečenju gripa. Svi ispitanici su imali grip, a podeljeni su u dve grupe: prva grupa je dobijala ekstrakt zove, a druga placebo (“zaslađenu vodicu”).

U grupi koja je dobijala ekstrakt zove, grip je trajao značajno kraće, a 90% ispitanika je imalo značajno poboljšanje stanja već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta. To se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa.

Sirup sa ekstarktom crne zove

U našim apotekama se može kupiti sirup Bimunal koji sadrži ekstrakt ploda crne zove. Zahvaljujući sastavu, on ima snažan antivirusni efekat, koji pomaže da se organizam izbori sa virusima koji “napadaju” gornje respiratorne organe, uključujući i prehladu i grip, ali i viruse koji izazivaju herpes.

*Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, 2019; 54: 353 DOI: 10.1016/j.jff.2019.01.031

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

**Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. Zakay-Rones Z1, Varsano N, Zlotnik M, Manor O, Regev L, Schlesinger M, Mumcuoglu M.

Moj pedijatar

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.