Region

Kako izgleda selo u BiH koje je već danima u karanteni: “Ne daju nam dalje od mosta”

U mjestu Špionica Srednja u karanteni se nalazi više od 400 stanovnika, od kojih je 16 zaraženo koronavirusom

Već trinaest dana stanovnici Srednje Špionice, naselja u Tuzlanskom kantonu, nalaze se praktički u zatvoru na otvorenom nebu. Naselje je u karanteni, na ulazu stoji policija, niko ne može izaći, a mještani doslovno žive za dan kada će ova “noćna mora” završiti.

Jučer su stigli novi rezultati testiranja, nažalost, još jedan mještanin je pozitivan, čime se broj oboljelih popeo na 16. Srećom, svi pozitivni su dobro, mladi su, nemaju nikakvih simptoma. Svi kažu da im nije ništa i da se osjećaju zdravi. I stariji su svi bolje nego dan ranije. Četvero njih ima upale pluća, ali se osjećaju dobro i ide nabolje. Nadležni se trude da mještanima ništa ne nedostaje, potrepštine im se dostavljaju na ulazu u selo, ali život u karanteni nije lak, piše Večernji list.

Život u svojevrsnoj izolaciji, u kojoj živi gotovo cijeli svijet, nije nimalo lak, a još teže je kad se jedna zajednica zbog lokalne transmisije nađe u karanteni. Za njih život stane. Kako žive mještani Srednje Špionice novinari Večernjeg razgovarali su s liječnicom Svjetlanom Jurić, koja sa svojim susjedima dijeli nezavidnu sudbinu. Inače, Svjetlana je liječnica u Brčkom, ali je trenutno na rodiljskom dopustu i našla se u karanteni sa svojim susjedima. Upitali su je kako se kao mlada majka osjeća u karanteni i boji li se za bebu te je zamolili da iz prve ruke kaže kako funkcionira život u Srednjoj Špionici.

“Iskreno, da je ugodno – nije. Straha kao straha, moram priznati, ima, ali ne u tolikoj mjeri od virusa COVID-19 nego uopćeno od posljedica koje će ovo sve ostaviti. Suprug, beba i ja sebe smo na neki način “izolirali”, obavljamo samo ono što moramo i doslovno se pridržavamo mjera samozaštite, dezinfekcije i ostalog. A i bebe su koliko-toliko, barem po ovom do sad plasiranom, u velikoj mjeri “zaštićene” jer ih virus, vise-manje, zaobilazi”, kazala je dr. Jurić.


Prema njenim riječima, život u mjestu od trenutka proglašenja karantene je stao. Naizgled sve funkcionira jer narod je zatočen u svojim kućama i nikamo ne mrda.

“Nama se plasiraju informacije koje nemamo prilike provjeriti. Iskreno, u startu sam smatrala da je zaista, nakon pojave prvozaražene, potrebno da se nekoliko dana sve “zaustavi”, da se provjere kontakti te da se te osobe, po mogućnosti, i izoliraju. Ali cijelo selo, malo je smiješno. Mi, iskreno, nemamo nekog prava glasa, većina naroda osjeća se kao u zarobljeništvu, ali sjedimo i čekamo… Trenutno psihičko stanje naroda u selu je diskutabilno jer se borimo ne samo s COVID-19 već i s posljedicama koje će ostaviti kompletna ova situacija na naše zdravlje jer u selu su zatočeni ljudi, i to od 400 zdravih, dosta njih poslovno sposobnih, a to sve iz razloga što ljudi koji predstavljaju grad Srebrenik i odlučuju o životima stanovnika mjesne zajednice Špionica Srednja ostvaruju neke druge svoje ciljeve”, kazala je dr. Jurić.

Zamolili su dr. Jurić da opiše kako mještani međusobno komuniciraju, je li svako zatvoren u svoju kuću i dolaze li u kontakt.

“Komuniciramo telefonski, imaju volonteri koji dostavljaju ako je nekome nešto potrebno. Eventualno se u svome dvorištu iziđe na čist zrak, ali nema nekih bliskih kontakata. Ako se sa susjedima i povede razgovor, to izgleda tako da svako iz svoga dvorišta preko ograde komunicira s određene udaljenosti.

Pitali su je s obzirom na to da je liječnica, ordinira li u nekoj mjesnoj ambulanti.

“Ambulanta u kojoj se liječe mještani Špionice Srednje je izvan karantene jer se nalazi u središtu Špionice (postoje Gornja, Donja i Srednja Špionica), ali dođe vozilo Hitne Doma zdravlja Srebrenik ako neko naruči…”, kazala je dr. Jurić i dodala da je cijeli jučerašnji dan ulicom prošlo samo jedno vozilo, i to ono Doma zdravlja koje je došlo po testove.

Kako je kazala, u mjestu nema teže oboljelih, većina pozitivnih i nema simptome.

“Ovi koji su pozitivni i imali razvijenu kliničku sliku, smješteni su na bolničko liječenje i tako su izolirani, ali neslužbeno i tu imam informacije da su u poboljšanju. Prvozaražena je smještena na liječenje u Brčkom dok su drugozaraženi u UKC Tuzla”, kazala je dr. Jurić te poručila kako se nada da će sve ovo uskoro prestati te da će se vratiti uobičajenom životu.

Prije nekoliko dana iz ovog mjesta izvještavali su i reporteri BHT-a, budući da je bilo riječi o najavama navodnih protesta stanovnika Srednje Špionice.

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.