Svijet

Nezapamćeni prizori iz Mekke: Prostor oko Kabe potpuno prazan

Saudijska Arabija početkom mjeseca uvela je cjelodnevnu zabranu kretanja u Mekki i Medini u sklopu mjera borbe protiv nove vrste korona virusa. Sveta mjesta muslimana, na kojima je u svako doba godina prisutan veliki broj vjernika, ovih dana su potpuno pusta.
Fotoreporter Anadolije uspio je zabilježiti fotografije Mesdžidul-harama, poznatog i kao Sveta džamija ili Velika džamija u Mekki, koja predstavlja centar muslimanskog svijeta i mjesto prema kojem se muslimani pet puta dnevno okreću tokom obavljanja molitve.
Prostor oko Kabe, koji je mjesto okupljanja vjernika iz cijelog svijeta, naročito tokom obavljanja hadža, jednog od pet stubova islama, potpuno je prazan.Oko Kabe moguće je vidjeti tek osobe koje obezbjeđuju i održavaju ovaj prostor. Na fotografijama je moguće vidjeti također i prostor kojim se inače kreću hadžije prilikom obavljanja sa'ja (kretanje između safe i merve), a kojim trenutno vlada potpuna tišina.
Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije od 2. aprila u Mekki i Medini uveden je policijski sat do daljnjeg.Zaposlenici u javnom i privatnom sektoru, koji su od vitalnog značaja, izuzeti se od zabrane. U periodu od 06:00 do 15:00 sati, stanovnici ovih dvaju gradova mogu izaći samo unutar četvrti u kojima žive, radi nabavke lijekova i osnovnih potrepština.Izvor: Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.