Zdravlje i Ishrana

Pedijatar odgovora da li je opasno što su deca u izolaciji više ispred ekrana

Da li roditelji treba da brinu jer su deca tokom izolacije više izložena ekranima nego inače?


Foto> Pixabay

Sa pandemijom korona virusa, zatvaranjem vrtića i škola, deca više vremena nego inače provode pred ekranima.

Koliko god se roditelji trudili da nađu zanimaciju u kućnim uslovima, crtani filmovi i igrice vešto okupiraju pažnju najmlađih pa je neminovono da dobar deo dana provedu ispred ekrana televizora, telefona ili tableta.

Zbog epidemije korona virusa veliki broj dece i roditelja, koji nemaju dvorišta i terase prisiljen je da vreme provodi kod kuće.

Savet psihologa je da ne branite u potpunosti gledanje crtanih filmova i igranje igrica, ali da je važno da to vreme bude ograničeno. Svako gledanje u ekran više od sat vremena u kontinuitetu otežava njihovo odvajanje od ekrana.

Pokazalo se da nakon gledanja televizije deca vrlo često postaju hiperaktivnija i razdražljivija.

Baš zbog ovih činjenica roditelji u Srbiji su sa razlogom zabrinuti.

Na pitanje kako ćemo, kada sve ovo prođe, odvići decu od gledanja u ekrane ona kaže da to neće biti problem.

– Nije ovo neki tako dug period da biste imali brigu kako će se dete odvići. Naviku koja traje mesec, dva, dana nije problem iskoreniti. Dete neće baš ceo dan biti ispred ekrana, zanimajte se zajedno, recimo rizikom, ili nekim drugim društvenim igrama – savetovala je dr Miletić

Budući da nema igranja u parkovima i u vrtiću, mestima na kojima su deca trošila najviše energije, a vreme napolju je sada maksimalno ograničeno zbog naše bezbednosti, mnogi roditelji su se pitali na koji način će deci uspeti da nadomeste boravak na svežem vazduhu.

– Jako je važno često provetravanje prostorije u kojoj boravite s detetom uz zajedničke aktivnosti. Ovo je jedinstveno vreme koje nam je dato da provedemo s decom, a nadomestićete sve tako što ćete im u ovom periodu pružiti svu ljubav – zaključuje dr Aleksandra Miletić.

Telegraf

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.