Zanimljivosti

Turska: Primio sedmoro stranaca koji se ne mogu vratiti kući zbog pandemije

Zbog mjera protiv koronavirusa, stranci nisu bili u mogućnosti nastaviti kampovanje na otvorenom prostoru, pa ih je Kaya pozvao da borave u njegovoj kući, što su i prihvatili

Stanovnik zapadnog turskog grada Mugla Alper Kaya primio je u svoju kuću sedmoro stranaca koji su kao turisti boravili u Turskoj, a kojima je potom onemogućeno da se vrate u svoju zemlju zbog mjera protiv novog tipa koronavirusa COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).


Kaya je u Fethiyi upoznao tri para uz Francuske i jednog Španca koji su kampovali u selu Kille, a njihov susret desio se neposredno prije epidemije koronavirusa.

Zbog mjera protiv koronavirusa, stranci nisu bili u mogućnosti nastaviti kampovanje na otvorenom prostoru, pa ih je Kaya pozvao da borave u njegovoj kući, što su i prihvatili.
Svoje kamp kućice parkirali su u dvorište Kayine kuće, gdje prespavaju, a tokom dana vrijeme provode zajedno u kući. Dan počinje s jutarnjim vježbama i jogom, a s obzirom da je Kaya muzičar, u poslijepodnevnim satima ili uvečer se često zasvira i zapjeva.

POLICIJI DOJAVLJENO DA SKRIVA STRANCE ZARAŽENE KORONAVIRUSOM
Kaya u razgovoru s novinarom AA ističe kako je njegovim prijateljima praktično prekinut odmor, te se nisu mogli vratiti u svoje zemlje, pa je odlučio pozvati ih kući.

“Tu smo zajedno već 16 dana, nemaju nikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Dakle, borave u izolaciji, ja odlazim vani po hranu i namirnice”, priča Kaya, dodajući kako su iza njega dvije prilično zabavne sedmice.Iako su se pridržavali svih mjera i preporuka nadležnih organa, Kaya ističe kako je neko policiji javio da on u kući skriva strance koji su zaraženi koronavirusom.

“Dolazila je policija i medicinski radnici, potvrđeno je da niko nije zaražen. Preporučeno nam je da što manje izlazimo vani, zbog toga samo ja napištam kuću kada trebam kupiti hranu”, pojašnjava Kaya.

Dodaje kako je na samom početku bilo problema u komunikaciji, no danas je puno bolje.

“Iako zbog različitih jezika teško komuniciramo, razumijemo jedni druge. U konačnici, u cijelom svijetu prisutan je jedan haos, tako da nam je potrebna empatija i solidarnost. Šta su oni mogli uraditi sami, bilo bi im zaista teško. Ja sam im rekao da ovdje mogu ostati koliko žele”, istakao je suretljivi Kaya.

OSJEĆAJU SE KAO KOD KUĆE
Španac Jon Ansoleaga kazao je kako su nakon Istanbula i Kapadokye odlučili posjetiti Fethiye, a potom su obustavljeni svi letovi i tako su ostali u Turskoj.Ansoleaga ističe kako je prvi put u Turskoj boravio prije 11 godina, te kako mu je vrlo poznato tursko gostoprimstvo.

“S Alperom smo tu kao kod svoje kuće. Zaista veliko hvala i Alperu i cijeloj Turskoj. Turci su generalno veoma gostoprimljivi i vole pomoći. Pisao sam na društvenim mrežama o tome gdje se trenutno nalazimo, javilo mi se još mnogo prijatelja iz Turske koji su željeli pomoći. U slučaju da budemo morali ostati ovdje duže, obratit ćemo se ambasadi”, rekao je Ansoleaga.

“TURSKA NAM SE DOPADA”
Francuz Hugo Taiel ističe da iako je situacija takva da su zatočeni u Turskoj, u stvarnosti je puno drugačije.“Zajedno smo u jednoj kući, pripadnici tri različite kulture. Svako od svakoga ponešto nauči. Mogu slobodno reći da je ova kriza za nas jedna pozitivna stvar. Razmjenjujemo i iskustva”, kazao je Taiel, te dodao:

“Mnogo nam se sviđa Turska. Želimo u budućnosti opet posjećivati Tursku, želimo upoznati i druge turske regije.”

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.