Zanimljivosti

Ugledni ljekar iz Jordana donirao 30.000 KM sarajevskoj bolnici

Posljednjih dana u bosanskohercegovačkoj javnosti uvelike se komentiralo zašto zemlje arapskog svijeta, konkretno Ujedinjeni Arapski Emirati, šalju pomoć u borbi protiv koronavirusa u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, a ignoriraju Bosnu i Hercegovinu.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da su takvi događaji posljedica “međusobnog nerazumijevanja politika”, te da su “politike – politike i njima se “ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima”.

Koliko je reis Kavazović bio u pravu potvrđuje primjer iz jedne druge arapske zemlje – Jordana. Naime, ovih dana Ambasada Bosne i Hercegovine, u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, radi na prikupljanju pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Mato Zeko, ambasador BiH u Jordanu potvrdio je za Radiosarajevo.ba da se bosanskohercegovačka zajednica u Jordanu, koja okuplja 1.200 ljudi, uvelike angažirala u toj humanoj misiji. Poslije izbijanja pandemije ovi ljudi, koji se inače okupljaju svake prve subote u mjesecu, nesebično su izrazili spremnost da pomognu.

Međutim, među prvima se odazvao je Dr. Iyad Ismail jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti oftalmologije, koji je rođen u Palestini 1963. godine, živi i radi u Jordanu, a izuzetno je vezan za Bosnu. Kako i ne bi kada je oženjen Bosankom…

Dr. Iyad je sredinom 80-tih najprije boravio u Beogradu, gdje je učio jezik, a potom studirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. Tokom agresije na BiH radio je u sarajevskoj bolnici Koševo gdje je do 1993. godine obavio više od 3.000 operacija.
Za svoje zasluge u zdravstvenom sektoru dobio je bh. državljanstvo, a nagrađen je i najvećim raznim priznanjem “Zlatni ljiljan”. Vratio se u Jordan gdje je utemeljio uglednu kliniku, a od prije nekoliko godina ponovo povremeno djeluje u BiH.

“Doktor Iyad je ponudio ličnu donaciju od 15.000 eura. Najprije se razmišljalo o kupovini opreme, ali s obzirom na visoku cijenu, Dr. Ismail je odlučio da iznos pomoći uplati na račun Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, da oni usmjere u nabavku onog što je najpotrebnije. Kako smo informirani, donacija je već uplaćena. Dr. Iyad je pokazao svoje veliko srce i ljubav prema BiH. U ime Ambasade mu se najiskrenije zahvaljujemo, a akcija prikupljanja pomoći u Jordanu se nastavlja”, kazao je ambasador Zeko za Radiosarajevo.ba.

Jordan kao primjer borbe protiv COVID-19
Ambasador Zeko ističe da je Jordan odličan primjer discipline i odgovornog ponašanja u vrijeme pandemije COVID-19. Mnogo prije evropskih zemalja shvatili su se izazove pandemije.

Već s pojavom koronavirusa u Italiji, još u februaru, zabranili su ulazak ljudima iz te zemlje. Potom su poduzeli sve potrebne mjere zaštite i zatražili od svojih državljana u inozemstvu da se vrate u zemlju do 17. marta.

Kralj Jordana, Abdulah II, budući su turističke aktivnosti svakako zaustavljene, uzeo je u zakup 34 hotela i u njih smjestio sve potencijalno zaražene koji su se vraćali u zemlju. Zahvaljujući tome, virus se nije proširio i Jordan danas ima ukupno 358 slučajeva zaraze, te samo šest smrtnih slučajeva. Oko 150 osoba već je izašlo iz karantene…

Radiosarajevo.ba

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.