Region

OPREZ: Zbog nehigijene, restorani i pekare mogu postati nova žarišta – MUP i sanitarna inspekcija ne reaguju!

Ćevabdžinice, restorani, mesare i pekare koji prodaju hranu za ponijeti u Sandžaku su na jako niskom nivou higijene tokom pandemije korona virusa.

Naime, u većini restorana, ćevabdžinica, pekara i mesara prodavci istim rukama ili istim rukavicama dodiruju novac i hranu koju prodaju. Znamo da je novac najkontaminiraniji objekt koji se može dodirnuti. Jako mali broj prodavaca nosi maske, tako da nerijetko prodavci kašlju i kišu na hranu koju prodaju kupcima, koji će neposredno tu hranu da konzumiraju. Minoran je broj restorana i slučnih uslužnih objekata koji strogo vode računa da se novac i hrana ne dodiraju istim rukama i da oni koji dolaze u dodir sa hranom apsolutno uvijek i na propisan način nose maske, konstantno peru ruke, nose zaštitu za kosu i drugu ztaštitnu opremu.

Većina ćevabdžinica, restorana, mesara i pekara bi mogle formirati nova žarišta u Sandžaku i drastčno uvećati broj oboljelih od COVID-19. Sanitarne inspekcije i policija u Sandžaku ne preduzimaju ništa po ovom pitanju.


Sandžak PRESS

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.