Svijet

Čuveni britanski ekonomista izjavio da će Turska biti jedna od najatraktivnijih zemalja za ulaganja

Čuveni britanski ekonomista Jim O'Neill koji se nalazi na čelu organizacije “ Chatham House” izjavio je da očekuje agresivan talas monetarne ekspanzije, i da će Turska biti izuzetno atraktivna zemlja za investiranja.

Čuveni britanski ekonomista Jim O'Neill koji se nalazi na čelu organizacije “ Chatham House” izjavio je da očekuje agresivan talas monetarne ekspanzije, i da će Turska biti izuzetno atraktivna zemlja za strana investiranja.

Jim O'Neil koji je prethodno vršio dužnost predsjednika trezora Velike Britanije kao I u isto vrijeme se nalazio načelu čuvene kompanije Goldman Sachs, izjavio je da će se agresivniji načini monetarne ekspanzije primijetiti u Europi, Sjedinjenim Državama (SAD) kao i drugim zemljama zbog sistemskih financijskih rizika.

Jim O’Neill napomenuo je da će izlazak iz globalne krize biti u velikoj mjeri moguće pomoću cjepiva koje će se naći u novim tipovima korona virusa (Kovid-19), ili na boljem nivou praćenja i kontrole bolesnika s korona virusom.

“Što je duže izolacija, sve više postaje jasno da će se pogoršati ne samo ekonomski uslovi već i mentalno zdravlje, i da će se javiti nepredviđeni zdravstveni problemi poput ovog koji sada postoji “, kazao je on.

Navodeći da se ekonomski rast može ponovo povećati smanjenjem mjera izolacije i društvene udaljenosti , O'Neill je kazao da

“smatra da se skandinavski ekonomski model može uzeti kao primjer i za razvijene ekonomije u narednom periodu.”

Jim O'Neill je na kraju istakao da će Turska biti jedna od ekonomskih tržišta koja će biti izuzetno atraktivna za strana ulaganja.

Trt

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.