Region

Priština stavljena u karantin, niko ne može ući, ni izaći

Nakon što je objavljen podatak o još 20 zaraženih iz Prištine, vršilac dužnosti ministra zdravlja Kosova Arben Vitia, u konsultaciji sa gradonačelnikom Prištine Shpendom Ahmetijem, donio je odluku o proglašenju Prištine za zonu pod karantinom

Na Kosovu su potvrđena još 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je 20 iz Prištine, zbog čega je glavni grad Kosova stavljen u karantin, prenosi Anadolu Agency (AA).


U toku jučerašnjeg dana u Laboratoriji molekularne biologije Nacionalnog instituta testirano je 130 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih su 33 bila pozitivna. Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata, od kojih je 20 iz Prištine, po 3 iz Prizrena i Vitine, po 2 iz Severne Mitrovice i Skenderaja i po jedan iz Suve Reke, Zubinog Potoka i Zvečana.

Nakon što je objavljen podatak o još 20 zaraženih iz Prištine, vršilac dužnosti ministra zdravlja Kosova Arben Vitia, u konsultaciji sa gradonačelnikom Prištine Shpendom Ahmetijem, donio je odluku o proglašenju Prištine za zonu pod karantinom. Ovom odlukom zabranjen je ulazak i izlazak iz opštine Priština.

Ministar Vitia je danas odlučio da se u karantin stavi i opština Uroševac. Od ranije su već u karantinu opštine Klina, Vitina, Mališevo, Severena Mitrovica i Zvečan, kao i pojedina sela u drugim opštinama gdje je bilo više zaraženih.


Svi građani dužni su da poštuju mjere koje su preduzete radi sprečavanja daljeg širenja epidemije COVID-19 na Kosovu.

Jučer je izliječeno 6 pacijenata i time je broj izliječenih od COVID-19 porastao na 58.

Od 8. februara do danas testirano je 3.006 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od koji je 283 bilo pozitivno, uz 7 smrtnih slučajeva pacijenata koji su imali i prateće bolesti.

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.