Svijet

Čuvari prirode u Turskoj brinu o mladunčadima vjeverice

Vjeverice su u brižne ruke osoblja Direkcije za zaštitu prirode dospjele kada ih je pozvao mještanin koji ih je našao u osušenom stablu trešnje koju je posjekao u dvorištu

Kastamonu
OZGUR ALANTOR – Osoblje Direkcije za nacionalne parkove i zaštitu prirode u turskom gradu Kastamonuu spasilo je šest novorođenih vjeverica i brine o njima kao o ljubimcima, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjeverice su u brižne ruke osoblja direkcije dospjele kada ih je pozvao mještanin koji ih je našao u osušenom stablu trešnje koju je posjekao u dvorištu.

Veterinarka Aslihan Babas Ozturk kazala je za AA da su prvo neko vrijeme sačekali u nadi da će se majka vjeverica vratiti po desetodnevnu mladunčad, ali da su potom mladunčad donijeli u prostorije Direkcije.

Bili su veoma sićušni i bila im je potrebna briga. Prvo smo ih pregledali i očistili od parazita, a potom smo nastavili da ih hranimo i brinemo o njima“, kazala je Ozturk.

Ističući da male vjeverice hrane mlijekom, Ozturk je kazala da će biti potrebno još najmanje tri sedmice brige kako bi te životinje bile sposobne samostalno preživljavati u prirodi.

Ona je kazala da će male vjeverice biti poslane u Centar za očuvanje divljači u Sinopu, a da će potom biti pušteni u prirodna staništa.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.