Region

Ministar Podžić: Armija RBiH je u časnoj borbi odbranila suverenitet naše države

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Armije RBiH i 15 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je uputio poruku javnosti BiH.

Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine, navodi ministar. Taj datum, ističe on, obilježavamo kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Tog 15. aprila prije 28 godina, odlukom Predsjedništva Republike BiH, stvorena je oružana sila čiji je cilj bio da odbrani suverenitet i nezavisnost međunarodno priznate države Republike BiH i da sačuva cjelovitost BiH, kao slobodne države svih njenih građana i naroda. Armija RBiH je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih patriotskih snaga, izrasla je iz naroda i dala je svoj puni doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Pored vojničkog profesionalizma, pripadnici ARBiH su njegovali i sve vrijednosti zajedničkog života u Bosni i Hercegovini”, kazao je Podžić.

U toj časnoj borbi, dalje navodi on, u tim dramatičnim historijskim događajima i stradanjima, Armija RBiH je osigurala uslove za stvaranje mira, a kasnije stvorila i pretpostavke za proces odbrambenih reformi, nove odbrambene strukture i stvaranje jedinstvenih oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Ponosni smo na tu činjenicu i zbog toga imamo moralnu obavezu da u saradnji sa udruženjima boraca i organizacijama na različitim nivoima, baštinimo sjećanje na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Podžić.

Istakavši značaj 2. pješadijskog (rendžerskog) puka ministar Podžić je poručio:

“Tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH, sa ponosom njeguje i baštini 2.pješadijski (rendžerski) puk OS BiH. Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH je prepoznatljiv u strukturi Oružanih snaga BiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma ARBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i drugim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta ARBiH. Isto tako, kao i Oružanim snagama BiH u cjelini, mi vodimo brigu o transparentnosti, toleranciji, otvorenosti i uzajmnom poštovanju. A sve to u cilju daljeg jačanja Oružanih snaga BiH, naše odlučnosti da dokažemo da smo uvijek na usluzi svim građanima i civilnim institucijama naše države.Još jednom, čestitam 28. godišnjicu godišnjicu osnivanja ARBiH i 15. godišnjicu od formiranja 2. pješadijskog (garadijskog) puka Oružanih snaga BiH,“ istakao je na kraju svoje poruke ministar odbrane BiH Sifet Podžić

Saff.ba

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.