Zanimljivosti

Jednostavna tajna sa kojim će vaša djeca „trčati“ na spavanje

Jedno od prvih jednostavnih pravila koja se uče u “školi za roditelje” kaže: “Nastojte da posljednji sati dana budu najljepši”.

Posljednji sati dana obično su trenuci u kojima se oslobađaju negativni naboji skupljani tokom dana i često su najteži i za djecu i za roditelje. Ima djece kojima je dan ispunjen kao onaj predsjednika republike.
“Jedva čekam kraj dana i trenutak da pođem na spavanje”, napisao je jedan preadolescent. “Tad se pokrijem po glavi i… zamislim da sam mrtav. To je cjeloviti umor, fizički i psihički.

U savremenom svijetu večer predstavlja jedine trenutke kada je porodica na okupu. Ali oko čega se ona okuplja? Jedno istraživanje u Italiji ustanovilo je da se 75% porodice nađe zajedno kada gledaju televiziju.
Tako se sav porodični razgovor za vrijeme večere svodi na brojne; “Psst, pssst! Može li se od vas nešto čuti ili ne može?” Mnogi “Pssst” obično izazivaju još veća negodovanja.

Ni kod porodica koje za vrijeme večere ne gledaju televiziju situacija nije ništa bolja. Kod njih u to vrijeme obično započinje porodični “Nürnberški proces”, ima za svakoga ponešto, a to traje sve dok djeca ne počnu svoj nevoljni plač, dok se ne pozovu na Ženevsku konvenciju ili ne zamole da ih se pošalje u sirotište.

Večernji sati su jako važni, trenuci koji prethode počinku imaju posebno značenje. To su trenuci kada padaju odbrambeni zidovi, trenuci koji žude za toplinom, dobrotom, međusobnom blizinom i ljubavlju, jer nadolazeća noć pritišće i plaši. Tada nam je potreban neko ko će nas uzeti za ruku. Stoga je u večernje sate najlakše uputiti dovu i zamoliti Gospodara za pomoć.Otac koji prati dijete na spavanje (majke to već čine), ne kaže jednostavno: “Idi na spavanje i ne izmotavaj se!” Ne, on sa djecom razgovara, uspostavlja sa njima ugodan i ljubazan odnos, sasvim drukčiji od svih ostalih odnosa. To su prava iskustva.
Odlučite još danas: Otpratit ću svoju djecu na spavanje i zadržati se sa njima u malom razgovoru dok se ne uspavaju.

Iz knjige Bruna Ferrera “Sretni roditelji – sa don Boscovim odgojnim sistemom”

Akos.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.