Svijet

Kuvajt ne zaboravlja BiH – prijatelj u dobru i zlu


Zbog prijateljske ruke pomoći koja je pružena od strane kuvajtskog naroda građanima BiH odlučili smo posjetiti kuvajtsku organizaciju koja dugi niz godina radi na unaprijeđenju kvaliteta života svih stanovnika BiH.

Portal Akos.ba saznaje da pomoć iz Kuvajta ne da nije došla nego nikada nije ni prestala dolaziti od rata pa sve do danas.

Kuvajtska organizacija Rahma International preko Udruženja za blagostanje je upravo podijelila za povratnike, CŽR i socijalno najugroženije kategorije stanovništva 1500 prehrambenih paketa ukupne vrijednosti 100.000,00 KM i to čini svake godine. U toku je podjela zaštitnih maski a slijedi i donacija za rasadni materijal primarnim poljoprivrednim proizvođačima i dodjela gotovih iftara.

Ne treba zaboraviti da ova ista organizacija, Rahma svaki mjesec uplaćuje 2 000 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja i da to stipendiranje traje više od 20 godina i mnoge druge projekte preko kojih svake godine u BiH iz Kuvajta dođe nekoliko miliona konvertibilnih maraka.

Za razliku od pomoći koja dolazi od državnih institucija i posebno onih koje dolaze sa zapada ova pomoć dolazi od običnih ljudi, pojedinaca, kuvajćana koji vole ovu zemlju i njene narode i koji za pruženu pomoć ne traže reklame u špicama dnevnika i na naslovnim stranama.Pomoć u poljoprivrednoj mehanizaciji, ogrijevu, rekonstrukcija škola, medresa, pomoć u zapošljavanju itd samo su dio pomoći koja je prisutna u BiH svake godine, i to je pomoć koja će živjeti i u budućnosti jer su Kuvajćani i Bosanci i Hercegovci dva prijateljska naroda čije prijateljstvo će da traje.

Za Akos.ba pišu: E.Č. i M.Ž.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.