Svijet

U bolnici u Turskoj koriste specijalne zaštitne vizire i za novorođenčad
Čelnica bolnice u Ankari Ustun za

Čelnica bolnice u Ankari Ustun za AA je kazala kako je vizir za bebe napravljen kako bi ih štitio u jeku borbe protiv širenja koronavirusa koji se najčešće prenosi kapljičnim putem i kontaktom

ANKARA – U Bolnici za ženske bolesti “Etik Zubeyde“ na turskom Univerzitetu zdravstvenih nauka (SBU) u Ankari proizveli su i koriste specijalne zaštitne vizire za novorođenčad, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnica bolnice Yaprak Ustun za AA je kazala kako je vizir za bebe napravljen kako bi štitio novorođenčad u jeku borbe protiv širenja koronavirusa koji se najčešće prenosi kapljičnim putem i kontaktom.

“Želimo zaštititi naše bebe kod kojih imunološki sistem još uvijek nije potpunosti razvijen. Ovaj vizir osigurava izolaciju i otklanja rizik da beba bude zaražena kapljičnim putem“, kazala je Ustun.

Ističući kako osobe zaražene koronavirusom često nemaju nikakve simptome i kako je to velika prijetnja za širenje virusa, Ustun je kazala kako novorođenčad sa specijalnim vizirom imaju sigurniji početak života.

“Izuzetno je važno pranje ruku prije svakog kontakta između majke i bebe. Prije svakog kontakta majke trebaju prati ruke najmanje 20 sekundi. I viziri su jako dobra zaštita u kontekstu sprečavanja kapljičnog prenosa virusa“, kazala je Ustun.

Naglasivši da Bolnica Etik Zubeyde“ nije specijalizirana za liječenje osoba zaraženih koronavirusom, Ustun je kazala da se u toj ustanovi preduzimaju sve potrebne mjere kako bi se zaštitilo osoblje i pacijenti.

“Zaštitnu opremu koriste svi pacijenti, a imamo i posebne odjele za rodilje koje imaju simptome nalik onim koji su povezani s COVID-19“, kazala je Ustun.

Emina Dede Caulak rodila je nedavno zdravu bebu, a za AA je kazala da je izuzetno zadovoljna tretmanom u bolnici i da se osjeća zaštićeno.

“S bebom imamo posebne unutrašnje veze i ne smeta nam to što nam stavljaju na lice. Zadovoljni smo što se provode ovakve mjere zaštite naših beba, a i nas samih“, kazala je Caylak.

Profesorica engleskog jezika iz Gane Fatahiya Iddirusu je također rodila zdravu bebu u toj turskoj bolnici i biranim riječima se zahvalila rukovodstvu i osoblju bolnice zbog načina na koji brinu o svojim pacijentima.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2,56 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 177.500 oboljelih, a izliječeno je 687.456 osoba.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.