Islam

Da li je ženi dozvoljeno da teravih-namaz klanja sama u kući?

Pitanje: Da li je ženi dozvoljeno da teravih-namaz klanja sama u kući i koliko rekata treba klanjati?

Odgovor: Uvažena i cijenjena sestro u islamu, u osnovi ženi je sevapnije i bolje da svaku vrstu namaza klanja u svojoj kući nego da ide na zajednički namaz u džamiju. Allahov Poslanik, obraćajući se jednoj od ashabijki, koja je kazala da voli namaz za Božijim Poslanikom, rekao je: „Ja znam da ti voliš namaz za mnom. Ali, tvoj namaz u kući vredniji je od namaza u mesdžidu tvoga plemena (lokalnom mesdžidu), a namaz u mesdžidu tvoga plemena vredniji je od namaza u mome mesdžidu.“ (Ahmed, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Ova konstatacija ne isključuje dopuštenost dolaska žene u džamiju ako u svom izlasku ka džamiji ne čini nikakve vjerom zabranjene stvari (kao što je mirisanje, šminkanje, nepropisno odijevanje i sl.), ali ženin namaz u njenoj kući vredniji je od namaza obavljenog u džamiji.

Što se tiče broja rekata, to pitanje je jedno od pitanja koje islam nije strogo precizirao. Allahov Poslanik ni u ramazanu niti izvan ramazana nije klanjao više od trinaest rekata noćne nafile. Otuda je muslimanu svakako najprioritetnije da ne povećava broj rekata noćne nafile ni u ramazanu niti izvan njega, više od trinaest rekata. Svakako taj namaz treba i kakvoćom odgovarati kakvoći namaza Allahovog Poslanika, konkretno mislim na dužinu namaza. Ako bi neko klanjao i više od trinaest rekata, ne bi time učinio nešto zabranjeno niti pokuđeno. Allahov Poslanik je preporučio da se noćna nafila klanja dva po dva rekata, ali to nije ograničio brojem. Tako je to shvatio veliki dio učenjaka prvih i potonjih generacija. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Pezić Elvedin

NUM

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.