Svijet

Saudijske vlasti vrše rekonstrukciju pećina Hira i Sevr

Iskoristivši policijski sat uveden zbog virusa korona, saudijske vlasti započele su s rekonstrukcijom znamenitih mjesta na području Meke, koja do sada nisu mogla biti rekonstruirana zbog prisutnosti velikog broja posjetilaca. Guverner regije Meke, Khaled Faisal, naredio je početak radova na rekonstrukciji pećina Hira i Sevr, koje imaju značajno mjesto u historiji islama (U prvoj je spuštena prva objava, a druga je bila Vjerovjesnikovo sklonište tokom hidžre).

Ove dvije pećine tokom proteklih godina bile su izložene deformitetima zbog prakse posjetilaca.

Hira se nalazi istočno od Meke, na brdu Nur, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 634 m; dok se Sevr nalazi južno od meke, oko 4 km udaljenosti od Harema.

Cilj ovog projekta je da se dvjema pećinama vrati izgled kakav su imale prije devastacija koje su uzrokovali mnogobrojni posjetioci. Prema saudijskom listu “Okaz”, prva faza projekta trajat će 30 dana, a cilj je da se u toj fazi stijene i pristupni putevi očiste od natpisa i crteža koje su načinili posjetioci. Također, u prvoj fazi rekonstrukcije izvršit će se uklanjanje cementnih odljevaka, cinka i drva, a u preostalim fazama bit će popravljena dva puta koja vodi do pećina, uz izgradnju popratnih objekata koji će služiti posjetiocima.

Osim pećina Hire i Sevr, posjetioci nisu u mogućnosti da posjete i brojna druga sveta mjesta i historijski značajna područja kao što su: Mina, Arefat, Muzdelifa, Brdo milosti, džemreta, Harem, Mesadžidul-beja, Al-Khaif, džamija Mešaril-haram na Muzdelifi, džamija Hudejbija, džamija Al-Shumaisi, džamija Al-Ja'rana, itd.

Organizacija posjeta

Saudijska Arabija već neko vrijeme nastoji poboljšati funkcioniranje posjeta. U drugoj polovici 2018., Generalno vijeće za turizam i nacionalnu baštinu objavilo je namjeru da osnuje centar za posjetioce na lokalitetu brda Nur u Meki. Projekat je predstavljen kao dio Programa islamske historije. Cilj projekta je da se posjetiocima organizira sistematska i olakšana posjeta historijskih znamenitosti, da se upoznaju sa činjenicama u vezi historijskih lokaliteta na području Meke i da se educiraju o njihovoj historijskoj ulozi i Poslanikovoj biografiji, pružajući im tačne podatke i ukazujući na ponašanja protivna vjeri.

U drugoj polovici 2018. Glavno vijeće za turizam i nacionalnu baštinu na svojoj službenoj web stranici objavilo je da je dovršilo popis lokaliteta značajnih u historiji islama na području Mekd i Madind te da je dovršilo niz projekata za pripremu studija i prikupljanje podataka o tim lokalitetima.

Nakon toga je Generalno vijeće objavilo da ulazi u fazu pripreme nacrta za sanaciju ovih lokaliteta. U sljedećoj fazi zapošelo se s projektima izgradnje muzeja i centara kulture i historije islama.

Proteklih godina mnogi saudijski eksperti naglašavali su kako je nužno da se što prije započne sa rekontrukcijom historijskih lokaliteta na području Meke, ali to nije bilo moguće ralizirati zbog velikog broja posjetilaca koji su stalno pristizali, sve dok širenje pandemije korone nije pružilo priliku da se to i realizira.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.