Svijet

Erdogan: Niti jedan naš građanin nije vraćen s vrata bolnice

Kao zemlja i narod ušli smo u razdoblje u kojem smo počeli dobivati konkretne rezultate u našoj borbi protiv epidemije koronavirusa, rekao je Erdogan, navodeći kako se u Turskoj broj oboljelih i umrlih od koronavirusa iz dana u dan smanjuje

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je njegova zemlja dosad pomogla 55 zemalja u borbi protiv koronavirusa, te kako će sutra biti poslana pomoć Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta u Ankari, a tom prilikom se dotakao aktuelnih dešavanja, a u fokusu obraćanja bila je borba protiv pandemije koronavirusa.

“Nadamo se da ćemo prevazići COVID-19, koja je postala globalna katastrofa, te da ćemo na kraju ramazana imati dvostruku radost”, rekao je Erdogan.

Kazao je kako su dosad u Tursku iz inostranstva vratili 40.000 građana i da se taj proces nastavlja. “Iz ukupno 59 zemalja u Tursku vraćamo još 25.000 naših građana”, rekao je Erdogan.

Govoreći dalje o borbi protiv COVID-19, Erdogan je podvukao kako u Turskoj “niti jedan građanin nije vraćen s vrata bolnice, niti je zanemareno njegovo liječenje”.

Istakao je kako se u Turskoj broj oboljelih i umrlih od koronavirusa iz dana u dan smanjuje. “Kao zemlja i narod, ušli smo u razdoblje u kojem smo počeli dobivati konkretne rezultate u našoj borbi protiv epidemije koronavirusa”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako od 1. maja stupa trodnevna mjera policijskog sata u 31 turskom gradu.

“Istovremeno, mjeru policijskog sata tokom vikenda planiramo provoditi sve do kraja ramazanskog bajrama”, poručio je Erdogan.

Dotakao se kratko i solidarnosti njegove zemlje s brojnim zemljama svijeta kada je riječ o borbi protiv koronavirusa.

“U 55 zemalja poslali smo opremu za borbu protiv epidemije. Sutra ćemo u SAD poslati maske, vizire, maske N95, zaštitna odijela i drugu medicinsku pomoć”, rekao je Erdogan.

Nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Turskoj je pokrenuta kampanja sakupljanja pomoći, a Erdogan je otkrio kako je prikupljeno 1,85 milijardi lira (270 miliona dolara).

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.